Nu (al): gekraagde roodstaarten
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON op dinsdag 7 april 2009
Het lijkt nog wat aan de vroege kant, maar de eerste gekraagde roodstaarten zijn ook al weer gehoord. Het gaat nu hard met de terugkomst van de Afrikagangers, waarvan de gekraagde roodstaart er een is.
De gekraagde roodstaart is onbetwist een van de mooiste vogels van ons land. Met het zwart, grijs, een vleugje wit bij het oog en het roestbruin op de buik en staart is het de parel van het (gemengde) bos. Normaal gesproken komen de eerste aan rond 15 april, maar de laatste dagen zijn er eigenlijk al opvallend veel gehoord. Doorgaans keren de eerste exemplaren terug op de beste plekken van voorgaande jaren. De laterkomers moeten het dan doen met minder geschikte plekken.
De zang van de gekraagde roodstaart is eenmaal bekend, niet zo moeilijk te onthouden. Het is een vrolijk riedeltje met enige melancholie erin. Het mannetje zingt vanaf het vroege ochtendgloren tot enkele uren erna.
Ze hebben een voorkeur voor gemengd maar ook wel loofbossen, boomgaarden, grote tuinen en parken. Op een enkele plek zitten ze ook wel in arme naaldbossen met wat open plekken erin. Broeden doen ze in holtes in bomen. Helaas loopt de landelijke populatie langzaam terug.
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: IVN Vecht & Plassengebied