Nieuw seizoen Beleef de Lente van start
Vogelbescherming NederlandBericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]
Het nieuwe seizoen van Beleef de Lente gaat weer van start. Op vrijdag 1 maart gaan de camera’s aan in acht verschillende vogelnesten. De webcams volgen alle hoogte- en dieptepunten van de vogels tijdens het broedseizoen. Via www.beleefdelente.nl kan iedereen achter de pc meekijken, dag en nacht. Dit jaar zijn de publiekslievelingen steenuil en ooievaar opnieuw van de partij, maar is er ook een nieuwe gast: de gekraagde roodstaart. Verder zijn de slechtvalk, torenvalk, gierzwaluw, oehoe en koolmees te bewonderen.
Voor het zevende jaar op rij heeft Vogelbescherming Nederland camera’s opgehangen in vogelnesten. Op die manier kan iedereen het leven van de vogels tijdens het broedseizoen op de voet volgen, 24 uur per dag. Dat levert elk jaar weer ontroerende, maar ook heftige beelden op. Zo zagen we vorig jaar het kreupele steenuiltje voor de camera doodgaan, hoe een poes het nestje merels aanviel en de jonge oehoe’s al hoppend het nest verlaten.
Dit jaar maken acht vogels hun opwachting: ooievaar, oehoe, koolmees, steenuil, gierzwaluw, slechtvalk, torenvalk en gekraagde roodstaart. De gekraagde roodstaart is het nieuwe gezicht van Beleef de Lente. Dit prachtige roodzwarte vogeltje verblijft nu nog in Afrika, maar zal naar verwachting eind april voor de camera verschijnen. Nog niet eerder was de gekraagde roodstaart van zo dichtbij te bewonderen.
Ook al begint de lente pas officieel op 21 maart, op 1 maart gaan de camera’s al aan. Bij sommige vogels kriebelt het namelijk al behoorlijk. Zo hebben de steenuil en slechtvalk de nestkasten inmiddels geïnspecteerd en heeft de oehoe zelfs al een ei gelegd.
De camera’s blijven vier maanden aan, tot 1 juli. De laatste jaren trok Beleef de Lente rond de één miljoen unieke bezoekers. Dit jaar gaat ook weer Beleef de Lente Junior van start, de versie die zich richt op scholen en kinderen. Deze site is geschikt voor het digibord en er zijn werkbladen te vinden voor zowel de onderbouw, middenbouw als bovenbouw.
Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto: Monique Bogaerts, Wikipedia, GNU Free Documentation License