Gezocht: bessenstruiken
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 26 juli 2011
Deze periode van het jaar is een beetje een tussenperiode. Alle broedvogels zijn klaar met het broedseizoen, maar zijn nog niet vertrokken naar het zuiden. Er gebeurt niet zoveel, zo lijkt het. Hoewel er vele miljoenen vogels moeten zijn, vallen ze niet op. Er wordt nauwelijks nog gezongen. In deze tijd van het jaar proppen de meeste zomergasten zich vrij onopvallend helemaal vol om met voldoende energie de lange reis naar het zuiden te kunnen maken. Menige trekvogel, zoals de zwartkop, is op zoek naar rijpe bessen om ‘op te vetten’.
Zwartkoppen zijn net als veel andere zomervogels insecteneters. Vele duizenden insecten verdwijnen er in de loop van het jaar in een vogelmaag. Maar alleen van insecten zullen ze niet moddervet worden. Nee, om het buikje rond te krijgen hebben ze ook veel bessen nodig. Vooral vlierbessen zijn nu favoriet. Zorgvuldig wordt dagelijks de vlierstruik gecheckt op rijpe vlierbessen. Een voor een verdwijnen ze in de snavel van de zwartkop. Is het trosje helemaal leeggegeten dan is de volgende tros aan de beurt. is een bes nog niet rijp, dan komt hij de volgende dag terug om de bes op rijpheid te testen.
Soms zitten er meerdere insectenetende vogels bij elkaar in dezelfde struik zich te goed te doen aan de bessen. Echte concurrentie is er niet. Ze gedogen elkaar. Er is meer dan voldoende voedsel, dus waarom zou je elkaar wegjagen. Dat kost alleen maar extra energie die je straks heel hard nodig hebt.
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Jakub Stanco, Wikipedia commons