Natuurberichten
Uitgever: RAVON
RAVON is de onderzoeks- en kennisorganisatie op het gebied van amfibieën, reptielen en vissen.Pagina 9 van 78 - 772 Resultaten

Hoe kunnen we droogval voorkomen, water vasthouden, de natuur herstellen en weerstand bieden aan een grilliger wordend klimaat? De korte film 'Nederland sponsland' gaat daarop in, als onderdeel van een serie korte films die..

RAVON en de Universiteit Gent doen onderzoek naar een schimmel die bij slangen "Snake Fungal Disease" kan veroorzaken. Omdat deze ziekte dodelijk kan zijn voor slangen, is het tijdig detecteren van de schimmel belangrijk om een..

Op 6 mei werd onder grote belangstelling het boek ‘Viezen stinkvissen’ van Theo Schuurmans gepresenteerd in het Nationaal Landschap Centrum van het Hoekschewaards Landschap. Een boek over de grote modderkruiper, een mysterieuze..

'Knakalen’ spoelen al jaren aan langs de loop van de Waal in Nederland, tot over de Duitse grens in de Rijn. Naast deze mechanisch beschadigde alen spoelen ook andere vissen aan. De doodsoorzaak van deze gestrande vis wordt sinds..

In de nieuwe fotoveldgids amfibieën worden aan de hand van ruim 500 vrijstaande foto's alle levensstadia van de in Nederland voorkomende salamanders, kikkers en padden getoond. De gids is uniek vanwege de compleetheid en prachtige..

Het is een diertje dat veel mensen wel kennen, maar je komt hem niet zo snel tegen: de hazelworm. Omdat we in delen van Noord-Brabant nog onvoldoende weten waar hij precies leeft, zijn RAVON en adviesbureau Ecologica daar een..

In IJmuiden ligt het grootste en dodelijkste gemaal van Europa. Jaarlijks sterven hier meer dan 10.000 volgroeide palingen op weg naar zee. Rijkswaterstaat plaatst later dit jaar één nieuwe pomp, die identiek is aan de bestaande..

Steeds vaker vestigen nieuwe exotische vissoorten zich in Nederland. In 2020 ontdekte RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) de Kaukasische dwerggrondel. Twee jaar later vond Waterschap Scheldestromen bij Biervliet..

Amfibieën, vissen en waterplanten worden soms ontdekt op plaatsen waar je ze op basis van hun verspreidingscapaciteit niet zou verwachten. Om inzicht te krijgen in hun ‘reisgedrag’ roepen RAVON en de Radboud Universiteit met name..

In het noordwesten van Overijssel komt de ringslang in relatief grote populaties voor. In de regio Salland is de soort ook aanwezig, maar op afstand van deze grote kern en in kleinere deelpopulaties. Daardoor is de soort hier..