Natuurberichten
Uitgever: Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 hectare natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten. Het zit in onze natuur.Pagina 7 van 19 - 185 Resultaten

Wie nu over de dijk van Culemborg langs de Lek oostwaarts rijdt, ziet grasland zo ver het oog reikt. Over tien jaar is het uitzicht vanaf dit punt heel anders. Een slingerende nevengeul, riviermoeras, ruigtes en zachthoutooibos..

Honderden vrijwilligers en boswachters trekken rond deze tijd weer de bossen en velden in, om te tellen. Het aantal plant- en diersoorten in een gebied bijvoorbeeld, of het aantal exemplaren van een soort. Waarom is al dat tellen..

Zeven jaar na afronding van de herinrichting van de aan Nationaal Park De Biesbosch grenzende polder Noordwaard, hebben veel planten zich weten te vestigen in de afgegraven delen van dit gebied. Sommige plantensoorten blijken zich..

Delen van Nationaal Park Drentsche Aa, ruim drieduizend hectare heide, grasland, bos en houtwallen, veranderen langzaam in moeras. Daarmee veranderen ook de vogelsoorten in het gebied. Het monitoren van broedvogels helpt bij het..

Regelmatig laait de discussie weer op: planten we in Nederland wel genoeg ‘wilde’ – oftewel autochtone - bomen? Lammert Kragt van Staatsbosbeheer schat dat de helft van de in de afgelopen maanden geplante bomen in Nederland niet..

Een zeearendenpaar heeft een oud bos in de Millingerwaard uitgekozen om hun nest te bouwen. Rust is nu heel belangrijk. Om ervoor te zorgen dat ze zo min mogelijk worden gestoord, hebben Staatsbosbeheer en Werkgroep Zeearend in..

Na jaren afwezigheid is de otter weer terug in Nationaal Park De Biesbosch. Onlangs werd het dier meerdere keren gezien via een wildcamera in het gebied. Boswachter Harm Blom: “Het zat in de lijn der verwachting, de spanning nam..

Genoeg poelen op regelmatige afstand van elkaar zijn van levensbelang voor veel soorten amfibieën. Zowel in Noord- als in Zuid-Limburg zet Staatsbosbeheer in op het aanleggen en onderhoud ervan. Hard nodig, want als er niets..

De lente is begonnen! Het is duidelijk zichtbaar in de natuur: de knoppen aan bomen en struiken schieten de lucht in en vogels maken zich duidelijk hoorbaar op voor een nieuw broedseizoen. De komende maanden is de natuur extra..

Trouwe volgers van ‘Beleef de lente’ zullen het visarendenpaartje uit de Biesbosch ongetwijfeld kennen. Sinds 2016 broeden ze hier succesvol, een primeur voor de Benelux. De soort is alleen wel gevoelig voor verstoring. Hoe ga je..