Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 54 van 77 - 762 Resultaten

Gaai Bijgevoegde foto’s zijn eenmalig rechtenvrij te gebruiken in combinatie met dit persbericht onder vermelding van de fotograaf: Harvey van Diek.

Vanaf september is Nederland in de greep van een invasie van Gaaien, beter bekend als Vlaamse Gaaien. Deze invasie heeft de duizenden vogelaars die in Nederland elk najaar de vogeltrek in kaart brengen volkomen verrast. Half..


Lees verder 25 oktober 2010   14 jaar oud
Ruigpootbuizerd, Buteo lagopus

Ieder najaar heeft weer zijn verrassingen als het om de vogeltrek gaat. Dit najaar lijkt een heel goed ruigpootbuizerdenjaar te gaan worden. Over trektelpost Falsterbo in Zweden is de laatste dagen een recordaantal van maar liefst..


Lees verder 23 oktober 2010   14 jaar oud
grote zilverreiger

Al enkele jaren organiseert SOVON Vogelonderzoek Nederland speciale slaapplaatstellingen voor een groot aantal soorten, waaronder grote zilverreigers. De eerste telling van het seizoen staat gepland op aanstaande zaterdag 23..


Lees verder 19 oktober 2010   14 jaar oud
Kolganzen op trek, vliegend, v-vorm. Fotograaf Gerard Muskens. Foto gemaakt op 16 december 2007 in de Ooypolder

Het ganzenseizoen lijkt dit najaar vroeger dan ooit van start te gaan. Trektelposten aangesloten bij het netwerk van www.trektellen.nl registreerden vanaf 28 september de eerste uit het noordoosten binnenkomende kolganzen. In..


Lees verder 16 oktober 2010   14 jaar oud
Jufferkraanvogel

Het was me weer het weekendje vogels kijken wel. Overal doken vele vogels op en er zaten een paar bijzondere soorten tussen. Soms worden de soorten pas bij thuiskomst gedetermineerd aan de hand van foto’s. Leve het digitale..


Lees verder 13 oktober 2010   14 jaar oud
Keep: Fringilla montifringilla

Miljoenen Nederlanders zullen er geen weet van hebben, maar u wel. Dezer dagen heeft de vogeltrek zijn hoogtepunt bereikt. Vele honderdduizenden vogels vliegen met een blik op oneindig naar het zuiden. Allemaal zwarte stipjes die..


Lees verder 9 oktober 2010   14 jaar oud
Kolganzen op trek, vliegend, v-vorm. Fotograaf Gerard Muskens. Foto gemaakt op 16 december 2007 in de Ooypolder

De laatste dagen regent het de eerste kollen. De winter lijkt daarmee begonnen. Wie de laatste dagen buiten vertoeft zal het zijn opgevallen dat de eerste groepjes kolganzen inmiddels ons land al weer hebben bereikt. De groepen..


Lees verder 1 oktober 2010   14 jaar oud
Middelste bonte specht, GNU-licentie voor vrije documentatie

De middelste bonte specht is met een flinke opmars bezig in ons land. Vanuit het oosten en zuiden is de oostgrens van Nederland al bevolkt met jaarlijks toenemende aantallen. Dat er nu ook een exemplaar op Ameland is vastgesteld..


Lees verder 28 september 2010   14 jaar oud
Vlaamse gaai, GNU-licentie voor vrije documentatie

Het is weer zo’n invasiejaar, een invasiejaar van gaaien. Ieder najaar worden ze op trek gezien, maar dit jaar belooft weer een topjaar te worden...


Lees verder 25 september 2010   14 jaar oud
noordse waterlijster, Warblers of North America , New York, Appleton, the public domain in the United States

Heel vogelend Nederland was afgelopen weekend in rep en roer. Op vlieland werd een nieuwe soort voor Nederland ontdekt: de noordse waterlijster. Ook in de rest van Europa is deze vogel superzeldzaam: in totaal werd hij slechts..


Lees verder 21 september 2010   14 jaar oud

Archief