Natuurberichten
Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.Pagina 54 van 75 - 746 Resultaten
Vorige week vloog er een tapuit door Nijmegen. De stad is een bijzondere plek om tapuiten tegen te komen. Het waaide behoorlijk die dag, en de vogel maakte dankbaar gebruik van de luwte van de gebouwen om zijn trek naar het zuiden..
Vogelaars genieten volop van de najaarstrek. Een trekteldag is pas echt af als er ook een visarend op de lijst is gekomen. De kans daarop is nu aanzienlijk. Deze weken trekken de visarenden over ons land naar zuidelijke streken...
De zwarte ooievaar, het broertje van de witte ooievaar, trekt in deze maand in kleine aantallen over Nederland. Soms komen ze ook aan de grond, zoals recent in de Groote Peel op de grens van Limburg en Brabant, waar maar liefst 35..
Momenteel worden op diverse plaatsen in Nederland bijeneters waargenomen. Dit jaar hebben zelfs een aantal paartjes van deze kleurrijke vogels succesvol gebroed in ons land. In Limburg brachten tenminste twee en wellicht drie..
Ik weet niet of het u ook opvalt, maar de laatste dagen zie ik regelmatig een specht vliegen, herkenbaar aan zijn diepgolvende vlucht met grotendeels gesloten vleugels en heel af en toe even vleugelflappend voor wat extra vaart...
In ons land is de waterrietzanger een van de meest bedreigde soorten die doorgegeven kan worden in het kader van het Bijzondere Soorten Project (BSP) van SOVON. Wereldwijd is het een sterk bedreigde soort, die ook af en toe in ons..
Zoals al eerder vermeld is de steltlopertijd nu in volle gang. Een van de steltlopers die nu in ons land op allerlei plekken doortrekt is de oeverloper, niet te verwarren met de witgat. Niet alleen aan de kust, maar vooral ook in..
Vorige week ontdekte de Noord-Hollandse vogelaar Arno Piek een Siberische grijze ruiter op de pier van IJmuiden. Deze superzeldzame steltloper was nog nooit eerder in Nederland gezien, en nog maar vier keer in Europa. Het bezoek..
Eind juli is het voor de meeste gierzwaluwen alweer inpakken en wegwezen. U kunt getuige zijn van de zomerse exodus van tientallen gierzwaluwen. Hoe? Door iedere dag naar boven te turen en mogelijk de laatste gierzwaluw van het..
Zo tegen het einde van juli is het voor de steltloperfreaks in ons land weer smullen. De steltlopers zijn weer begonnen aan hun terugtocht naar het zuiden en op hun terugtocht tanken ze graag bij in ons land...