Natuurberichten
Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging
De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).Pagina 52 van 68 - 674 Resultaten
Het paddenstoelenseizoen is door de hitte nog niet echt van start gegaan, maar het lage waterpeil van meren en rivieren op dit moment geeft kansen om zelden waargenomen paddenstoelen zoals de lisdoddefranjehoed te vinden...
Paddenstoelen worden niet alleen bedreigd door luchtvervuiling en kap van bomen. Wijzelf vormen ook vaak een bedreiging door ons gedrag en dat van onze huisdieren. Het volgende relaas over de mosheuvels op het landgoed..
Hoewel Klein springzaad al meer dan een eeuw in Europa bekend is, is de roestschimmel op deze soort pas in 1997 voor het eerst in Nederland gezien. Sinds zijn ontdekking is de roest snel zeer algemeen geworden en parasiteert hij..
Halverwege de zomer verschijnen de eerste Cantharellen in de Nederlandse natuur. Cantharellen die je hier in winkels en restaurants kunt krijgen, komen echter vooral uit het buitenland. Vanuit alle windstreken worden ze in grote..
Vorige week werd op een oude snipperhoop de zeer zeldzame en bedreigde Grote harpoenzwam gevonden. De Grote harpoenzwam behoort tot een groep paddenstoelen die in staat zijn aaltjes (nematoden) te vangen en deze op te eten. Veel..
Op het instellingsterrein van Reigersdaal te Heerhugowaard is na de overvloedige regen onlangs de zeer zeldzame Vergelende netspoorrussula te voorschijn gekomen. De Vergelende netspoorrussula staat als bedreigd op de Rode Lijst en..
In Flevoland is de sexuele vorm van de veroorzaker van de Essenziekte opgedoken. Het is de eerste keer dat de sexuele vorm van deze schimmel met de wetenschappelijke naam Hymenoscyphus pseudoalbidus, in Nederland is gevonden. Een..
Veel soorten paddenstoelen, zoals verschillende soorten stekelzwammen en een aantal boleten, komen in Nederland vrijwel uitsluitend in bermen voor. Goed bermbeheer is dan ook essentieel voor hun voortbestaan...
IJsvingertjes behoren tot de slijmzwammen en komen mits de omstandigheden juist zijn, vochtig en koel zoals nu, het gehele jaar voor...
Begin juni werden er in de Wilhelminalaan te Alkmaar een flink aantal Giftige vezelkoppen ontdekt. Een mooie vondst omdat de Giftige vezelkop zeer zeldzaam is en als bedreigd op de Rode lijst staat. De Giftige vezelkop is soms..