Natuurberichten

Uitgever: Zoogdiervereniging

De Zoogdiervereniging zet zich in voor de studie en de bescherming van alle in het wild levende zoogdieren en hun leefgebieden.

Pagina 49 van 97 - 967 Resultaten

Zwemmende bever in de Biesbosch

Ieder voorjaar verlaat het grootste deel van de ongeveer twee jaar oude bevers het ouderlijk territorium. Ze gaan dan op zoek naar een eigen territorium en een partner om zelf een familie te stichten. Daarbij doorkruisen ze soms..


Lees verder 22 maart 2016   9 jaar oud
Ongeplozen braakballen

Voor het 23ste jaar op rij hebben vrijwilligers van Hoekschewaards Landschap kerkuil- en ransuilbraakballen geplozen. Ze kwamen 3.498 prooidieren tegen, waarvan 3.481 muizen. De veldmuis wordt altijd veruit het meest aangetroffen,..


Lees verder 15 maart 2016   9 jaar oud
Liniewachters

In 2014 is de Liniewacht opgericht, een groep vrijwilligers die zich inzet voor natuur en landschap van de Diefdijklinie, onderdeel van de veel grotere Nieuwe Hollandse Waterlinie. ..


Lees verder 12 maart 2016   9 jaar oud
Hazelmuis VOOR EENMALIG GEBRUIK

Zaterdag 20 februari 2016 staken 20 vrijwilligers onder leiding van Staatsbosbeheer in Heijenrath de handen uit de mouwen om een stuk leefgebied voor de hazelmuis te herstellen. Achterstallig beheer zorgde ervoor dat de bosrand..


Lees verder 26 februari 2016   9 jaar oud
Lepus europaeus. Haas

Alleen in oktober en november zijn hazen niet vruchtbaar, de rest van het jaar wel. Rond de kortste dag begint het nieuwe voortplantingsseizoen, waarvan de piek ligt tussen februari en mei. In deze periode worden vaak grote..


Lees verder 23 februari 2016   9 jaar oud
Wasbeerhond

Van februari tot november dit jaar wordt geïnventariseerd waar in Noordoost-Nederland de wasbeerhond voorkomt en wordt onderzoek gedaan naar hun terreingebruik, voortplanting, verspreiding, voedsel en ziekten en parasieten. Vindt..


Lees verder 21 februari 2016   9 jaar oud
Neomys fodiens. Waterspitsmuis

Het natuurgebied de Onlanden in de provincie Groningen veranderde van het ene moment op het andere van een veenweidegebied in een moerasgebied. Dit had grote invloed op de muizen die er voorkwamen. De waterspitsmuis profiteerde en..


Lees verder 20 februari 2016   9 jaar oud
Pallas' eekhoorn voor eenmalig gebruik

In de omgeving van Weert zijn omstreeks 1998 een aantal Pallas’ eekhoorns ontsnapt. In de jaren erna is een populatie ontstaan van enkele honderden dieren. De Pallas’ eekhoorn is echter een exotische diersoort, oorspronkelijk..


Lees verder 2 februari 2016   9 jaar oud
Overstekende ree

Het gaat goed met de reeën in Nederland. Keerzijde hiervan is dat het aantal aanrijdingen met reeën is toegenomen tot zo’n 10.000 per jaar. Dat is te veel, vindt een coalitie van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de 12..


Lees verder 29 januari 2016   9 jaar oud
Gewone dwergvleermuis

Vorige week maandag was het nog ver onder nul en op maandag 25 januari zaten we ineens weer in de dubbele cijfers. Tegen 20.00 uur ’s avonds was het 11 graden Celsius. Eerder die avond was het nog 14 graden. Zacht, droog en weinig..


Lees verder 27 januari 2016   9 jaar oud

Archief