Natuurberichten
Uitgever: Stichting RAVON
Stichting RAVON is de onderzoeks- en kennisorganisatie op het gebied van amfibieën, reptielen en vissen.Pagina 40 van 76 - 754 Resultaten
De milde winter zorgt ook bij salamanders voor vervroeging van de voortplanting. Al op 30 januari werd in een tuinvijver in Culemborg een eitje van de kleine watersalamander gevonden, keurig gevouwen tussen blaadjes van het..
120 vuursalamanders verhuizen vandaag naar dierentuinen Doezoo Leens in Groningen en GaiaZOO in Kerkrade. Een nieuwe schimmel bedreigt sinds enkele jaren de vuursalamander in Nederland, waardoor de soort bijna geheel uit Nederland..
2014 is internationaal uitgeroepen tot Jaar van de salamander en RAVON zal hieraan een actieve bijdrage leveren via onderzoek, bescherming en het organiseren van diverse activiteiten. In febuari begint de salamandertrek naar de..
Een schimmel die dodelijk is voor de Vuursalamander en die in Nederland bijna de volledige populatie van de kaart geveegd heeft, is nu ook in België gesignaleerd. Dat melden wetenschappers van de Gentse universiteit. De..
Rond de kerstdagen en in de eerste week van het nieuwe jaar zijn er elke dag meerdere waarnemingen gemeld van padden of van salamanders en kikkers in tuinvijvers. Ondanks de relatief hoge temperaturen zijn de amfibieën echter nog..
Ieder jaar verschijnt in het decembernummer van het tijdschrift RAVON een waarnemingenoverzicht. In dit overzicht tonen wij de verspreiding van reptielen, amfibieën en vissen in Nederland, met voor iedere soort een eigen..
Bijna een half miljoen amfibieën belanden jaarlijks vrijwel onopgemerkt in onze straatkolken. Als ze erin tuimelen kunnen ze niet meer ontsnappen en verdwijnen ze richting rioolzuivering. Maar hulp is onderweg voor deze amfibieën...
De wintermaanden lenen zich uitstekend voor zaklampvissen, een waarnemingsmethode die zeer geschikt is voor het opsporen van rivierdonderpadden. Door met een felle zaklamp de oevers te beschijnen zijn rivierdonderpadden en andere..
Op de Sint Pietersberg zijn voor het eerst sinds 50 jaar weer gladde slangen gevonden. Elders in Nederland komt deze soort voor in heide- en hoogveengebieden, maar in Maastricht leeft de gladde slang op rotsachtige hellingen..
De late en extreem koude lente van dit jaar heeft tot gevolg gehad dat de voortplanting van amfibieën op veel plaatsen later op gang is gekomen. Met als gevolg “late” larven, die onvoldoende tijd gehad hebben om voor de winter hun..