Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 25 van 48 - 477 Resultaten

gestippelde tweedraadkokerworm

Exotische soorten gedragen zich in nieuwe gebieden erg verschillend. Sommige exoten worden nauwelijks opgemerkt, andere zijn plotseling in hoge aantallen aanwezig. Een nieuwe exotische worm duikt nu plotseling massaal op in de..


Lees verder 23 oktober 2016   8 jaar oud
Palaemon serratus. Gezaagde steurgarnaal

De tijd is rijp om Gezaagde steurgarnalen te spotten. Duikers zien deze soort van oudsher het vaakst in oktober en november. Na jaren van afname en lage aantallen, lijkt de soort voor het derde jaar op rij weer iets toe te nemen..


Lees verder 10 oktober 2016   8 jaar oud
moerasslak

In Nederland duiken steeds weer nieuwe exotische dieren en planten op. Niet zelden nemen deze nieuwkomers in korte tijd sterk in aantal toe. Andere exoten gedragen zich minder invasief. Na de eerste vondst in 2008, komt de Chinese..


Lees verder 25 september 2016   8 jaar oud
krabben

Een strandkrabmannetje verstrengeld met een breedpootkrabmannetje, dat is een unieke waarneming. Drie ervaren strandonderzoeksters waren dan ook stomverbaasd toen ze dit op 15 september zagen op het Texelse strand bij paal 9. ..


Lees verder 22 september 2016   8 jaar oud
Vorskwab

De Vorskwab is een apart uitziende, zeldzame vis die op de Nederlandse Rode Lijst Vissen staat. De soort werd de laatste 15 jaar als sterk afgenomen beschouwd. De afgelopen weken werd deze soort echter meerdere keren waargenomen..


Lees verder 11 september 2016   8 jaar oud

Het is een recordzomer op het gebied van de sport. Op televisie en in andere media, buiten op de sportvelden of binnen: overal is het sport wat de klok slaat. Ook langs het strand is het raak. Massaal komen ook dit jaar weer..


Lees verder 28 augustus 2016   8 jaar oud
wolkrab

Als het had gekund was er op 11 augustus een luid ‘hoera!’ opgestegen uit de Oosterschelde toen twee duikende biologen bij de Zeelandbrug een forse Wolkrab (Dromia personata) tegenkwamen. Het was dan ook de eerste keer dat deze..


Lees verder 16 augustus 2016   8 jaar oud
Vlokslak

De Grote vlokslak is opgesplitst in twee soorten. Dat is aangetoond met behulp van DNA-onderzoek. Nederland is hiermee een vlokslaksoort rijker. Voor deze nieuwe soort is de Nederlandse naam Gekrulde vlokslak voorgesteld. Op basis..


Lees verder 14 augustus 2016   8 jaar oud
steurgarnaal

De Langneus-steurgarnaal leeft in zout, brak en zoet water. Vroeger gold de soort als vrij algemeen, tegenwoordig zijn er weinig meldingen. Worden ze verdrongen door de oprukkende exotische Rugstreep-steurgarnaal? Bij een gerichte..


Lees verder 31 juli 2016   8 jaar oud
Overjarige zeepaddenstoel bovenkant

Op het Nederlandse strand spoelen seizoensgebonden van vier soorten schijfkwallen veel exemplaren aan: Oorkwal, Blauwe haarkwal, Kompaskwal en Zeepaddenstoel. De laatste zien we normaliter pas begin augustus verschijnen. Toch..


Lees verder 17 juli 2016   8 jaar oud

Archief