Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 25 van 46 - 460 Resultaten

Loxosomella phascolosomata op het achtereind van de pindaworm Golfingia vulgaris

Bij biodiversiteitsonderzoek voor Rijkswaterstaat hebben biologen in de Noordzee vier nieuwe Nederlandse soorten solitaire kelkdiertjes gevonden. Het zijn daarmee tevens de eerste soorten van dit diertype die in de Nederlandse..


Lees verder 8 mei 2016   8 jaar oud
Het Schepje op het slib bij de Zoetersbout. De kop zit links en de ongeveer 4 centimeter lange slak begint zich net in te graven

Diep onder de waterspiegel bij Bruinisse kruipen momenteel over de slibhelling vele Schepjes rond. Dit is bijzonder want duikers zagen deze merkwaardige slakjes nog niet eerder levend in onze kustwateren. De Schepjes komen vooral..


Lees verder 29 april 2016   8 jaar oud
Amerikaanse zwaardschede

In onze wateren, zoet, zout en brak, worden steeds meer exotische schelpdieren aangetroffen. Toch zijn de recente waarnemingen van drie exotische schelpdieren in het Goese Meer opmerkelijk te noemen. Hoe hebben deze dieren dit..


Lees verder 24 april 2016   8 jaar oud
Mannetje Snotolf in paaikleed in de Oosterschelde

De afgelopen jaren is het aantal waarnemingen van volwassen Snotolven die naar de Zeeuwse Delta trekken gestaag afgenomen. Ook de afgelopen winter hebben opmerkelijk weinig sportduikers waarnemingen van deze prachtige vis en hun..


Lees verder 10 april 2016   8 jaar oud
Gekraagde vlokslak

De eerste waarneming van de Gekraagde vlokslak in Nederlandse kustwateren is in het late najaar van 2012 gemeld. Het betrof een exemplaar dat toen in het intergetijdengebied in de noordwestelijke Oosterschelde is aangetroffen...


Lees verder 27 maart 2016   8 jaar oud
Fluwelen zwemkrab

Door de zeer warme winter is het zeewater nog niet onder de 4 graden gezakt waardoor er nauwelijks sterfte is opgetreden onder warmteminnende krabben zoals de exotisch uitziende Fluwelen zwemkrab. Er is zelf al een krab met eitjes..


Lees verder 13 maart 2016   8 jaar oud
Aziatische druipzakpijp profiteert van de milde winters en overwoekert grote delen van onze kustbodem

De uit Azië afkomstige Druipzakpijp komt als invasieve exoot sinds 1991 in onze kustwateren voor. Bij strenge winters sterven de kolonies grotendeels af, waardoor het aantal beperkt kan blijven. Bij milde winters, zoals de..


Lees verder 28 februari 2016   8 jaar oud
Wandelend kwalletje Eleutheria dichotoma

Het wandelende kwalletje Eleutheria dichotoma is een bijzondere biologische verschijning in onze kustwateren. Het kleine zeediertje werd in 2005 voor het eerst in de Zeeuwse Delta waargenomen. Recente waarnemingen geven aan dat..


Lees verder 14 februari 2016   8 jaar oud
Microscopische opname van een Nederlands exemplaar van het Vulpenstekel strandbeerdiertje. De karakteristieke stekel bij de staart is linksboven in de foto te zien

Recent is de vondst van een voor de Nederlandse kust nieuw beerdiertje gepubliceerd. Het betreft het Vulpenstekel strandbeerdiertje. Het beestje is niet groter dan ongeveer 0,2 millimeter. Hiermee is het aantal Nederlandse mariene..


Lees verder 31 januari 2016   8 jaar oud
De Snoerworm Cephalothrix simula is in 2012 voor het eerst in de Oosterschelde aangetroffen

Ook in 2015 hield de enthousiaste redactie van Nature Today u op de hoogte van wat er in de Nederlandse natuur gebeurt. 704 berichten werden gepubliceerd. Dat brengt het totaal op meer dan 5700 berichten sinds de start op 20 maart..


Lees verder 19 januari 2016   8 jaar oud

Archief