Natuurberichten

Uitgever: NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee

Pagina 2 van 8 - 80 Resultaten

Hung-An Tian conducting filtration of particulate organic carbon/nitrogen  in temperature control container onboard RV Araon

Het ijzer dat de wateren rond Antarctica vruchtbaar maakt, komt vooral uit de diepe, opwellende wateren en de bodems aldaar. Dat blijkt uit het promotie-onderzoek van NIOZ marien biogeochemicus Hung-An Tian in de Amundsen Zee en..


Lees verder 8 maart 2024   8 mnd oud
Tjisse van der Heide

Hoogleraar kustecologie en NIOZ-onderzoeker Tjisse van der Heide ontvangt een prestigieuze Vici-beurs voor zijn onderzoek naar herstel van kustecosystemen. Dat heeft NWO vandaag bekendgemaakt. Van der Heide ontvangt een beurs van..


Lees verder 29 februari 2024   8 mnd oud
Red Knot (Calidris canutus islandica) in the breeding grounds.

Klimaatverandering kan het verschijnen van insecten in noordelijke landen aan het eind van de winter vervroegen. Broedvogels die vanuit het zuiden aankomen, kunnen hierdoor te laat komen om van de insectenpiek te profiteren, als..


Lees verder 27 februari 2024   8 mnd oud
Taking water samples from the erosion experiment in the Oosterschelde. In the photo Alena di Primio and Dunia Rios-Yunes.

Als stormen in de toekomst sterker worden door het veranderende klimaat, kan er tijdelijk meer stikstof vrijkomen uit de bodem van getijdegebieden in de Ooster- en Westerschelde. Dat blijkt uit promotieonderzoek van marien..


Lees verder 22 februari 2024   8 mnd oud
Spuisluisje bij Zwarte Haan

Met name in het voorjaar stroomt er steeds minder zoet water uit Nederlandse en Duitse rivieren naar de Waddenzee. Daardoor verandert het leven van algen, vissen en vogels op het wad...


Lees verder 19 februari 2024   9 mnd oud
Video still of a cold-water coral reefs taken

Koralen komen veelvuldig voor in het koude en donkere water van de diepzee. Daar zijn ze op zoek naar eten, waarbij ze steeds hogere bergen bouwen om dichter bij voedselbronnen te komen. Maar daarbij kunnen ze zichzelf wel..


Lees verder 14 februari 2024   9 mnd oud
Milou Arts diving on the less degraded reef on the neighbouring atoll Tikehau, French Polynesia

Koraal dat wordt blootgesteld aan hogere temperaturen laat meer en ander organisch materiaal los in het zeewater. Het koraal voedt daarmee ongewenste bacteriën. Dat blijkt uit promotieonderzoek van marien biologe Milou Arts van..


Lees verder 13 februari 2024   9 mnd oud
Setting up a large-scale field experiment in de Oosterschelde/ Opzetten van een grootschalig veldexperiment in de Oosterschelde

Het herstellen van mosselbanken in de Waddenzee of de Delta gaat een stuk beter wanneer jonge mosseltjes een beetje worden geholpen met lage, beschermende hekjes op de bodem. Dat blijkt uit het onderzoek dat marien biologe Jildou..


Lees verder 6 februari 2024   9 mnd oud
Mangaanknollen in de diepzee met anemoon en slangster

Warmwaterbronnen en velden met mangaanknolen in de diepe oceanen vertonen meer biodiversiteit dan verwacht. Dat blijkt uit het proefschrift dat NIOZ-mariene bioloog Coral Diaz-Recio Lorenzo op 26 januari 2024 verdedigde aan de..


Lees verder 28 januari 2024   9 mnd oud
Walrussen in het Noordpoolgebied

Een computer kan razendsnel en betrouwbaar zeehonden tellen op luchtfoto’s. En op basis van verspreidingspatronen in de zeehondenkolonies kunnen de minuscule stipjes op die foto’s ook per soort herkend worden. Om beter te..


Lees verder 26 januari 2024   9 mnd oud

Archief