Natuurberichten
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.Pagina 19 van 191 - 1903 Resultaten
Het komt maar langzaam op gang dit jaar, maar nu sluipen de eerste juffers uit. De vuurjuffer is traditioneel de eerste en vanaf nu kun je die vinden bij allerlei watertjes verspreid door het hele land, waaronder tuinvijvers. Ook..
Bermen en groenstroken beslaan een enorme oppervlakte in ons land. En terwijl veel gebieden een productiefunctie hebben en daarom intensief worden beheerd, zijn er in bermen en groenstroken veel meer kansen om planten, dieren en..
Vaak worden bijen, zweefvliegen en andere dagactieve insecten gezien als de belangrijkste bestuivers van allerlei gewassen. Onlangs werd duidelijk dat de bestuiving van aardbeien ook ’s nachts gebeurt. Nu is er een onderzoek..
De Vlinderstichting bestaat 40 jaar en dat vieren we met een vlindervlucht door Nederland. Iedere maand staat een andere provincie centraal en in april is dat Limburg. We stellen hier een soort voor waarvoor Limburg een speciale..
Vorige week publiceerde het Wereld Natuurfonds het Living Planet Report 2023 en dat was geen vrolijk rapport. Er zijn soorten die vooruitgaan, vooral in bos- en moerasgebieden. Voor veel soorten van open natuurgebieden (heide en..
Dagvlinders zijn geliefd, kleurrijk en komen ook bij ons in de tuin. Veel mensen kennen dagpauwoog, citroenvlinder en de koolwitjes wel. Maar niet alle dagvlinders zijn zo opvallend. De aardbeivlinder is een zeldzame soort, die..
De Vlinderstichting bestaat 40 jaar en dat vieren we met een vlindervlucht door Nederland. Iedere maand staat een andere provincie centraal en in maart is dat Gelderland. Op 29 maart zijn we te gast op Sportpark de Pas in Elst...
De grote vos was een jaar of vijfentwintig geleden vrijwel verdwenen uit ons land. Inmiddels is deze grote vlinder weer in opmars en wordt hij verspreid over de zandgronden en soms ook daarbuiten weer regelmatig gemeld. Maart en..
De achteruitgang van insecten is de laatste jaren steeds duidelijker geworden. Als een van de gevolgen daarvan wordt vaak de invloed op bestuiving genoemd. Daarbij gaat het vaak over bijen, zweefvliegen en dagvlinders, maar zelden..
Hij is er in vele vormen, kleuren en hoogten: de vlinderstruik. Een plant vol nectar en daarmee een goede voedselbron voor vlinders. Maar voor welke vlinders dan, wanneer moet je de struik eigenlijk snoeien en wat kan je nog meer..