Natuurberichten
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.Pagina 176 van 195 - 1947 Resultaten

Het is weer strooptijd. Het feit dat het ‘s nachts is en donker maakt het al spannend en je weet ook nooit wat je allemaal te zien krijgt. Vooral uilen zijn prima te stropen...

Het landkaartje vloog tot een jaar of tien geleden in twee generaties per jaar in het voorjaar en in de zomer. De laatste jaren zien we steeds vaker eind augustus-begin september een flinke extra generatie. Zo ook nu, in 2009...

Het veenhooibeestje is een van de meest zeldzame vlindersoorten in Nederland. De soort komt nog maar op enkele, geïsoleerde plaatsen voor. In het Fochteloerveen zit de grootste populatie en ook in 2009 vloog de soort er goed. ..

De afgelopen dagen is er flinke trek geweest van de atalanta. De vlinders vliegen vrij strak naar het zuiden, op ongeveer 1 tot 2 meter hoogte. Ze vliegen niet in groepen, maar op bepaalde plaatsen kunnen er wel 10 per uur langs..

In een eerder Natuurbericht werd melding gemaakt van veel waarnemingen van keizersmantel in 2009 en het vermoeden dat deze verdwenen soort zich weer voortplant in Nederland. Inmiddels is het bewijs geleverd. In Zwolle zijn eitjes..

Afgelopen zaterdag heeft een monarchvlinder meer dan twee uur op een vlinderstruik in Veenendaal gezeten. Deze Noord-Amerikaanse soort wordt maar heel af en toe in Nederland gezien. Hij is bekend vanwege de lange trektochten naar..

In juli was de oranje luzernevlinder, een trekvlinder uit het zuiden, veel aanwezig in ons land. Deze vlinders hebben zich inmiddels voortgeplant; de komende weken kunnen we hun nakomelingen volop tegenkomen. Wellicht in grote..

Afgelopen vrijdagavond 28 augustus vond de vijfde nationale nachtvlindernacht plaats. Het weer was niet optimaal, maar volhouders werden beloond met flinke aantallen vlinders op stroop. Het lijkt dat de zwarte-c-uil de huismoeder..

Het proefproject Meers, het eerste natuurontwikkelingsproject langs de grensmaas, blijft zijn vruchten afwerpen. Sinds 2000 worden zelfs zo af en toe volwassen exemplaren van de kleine tanglibel waargenomen. Ook dit jaar zijn ze..

De sleedoornpage is een zeldzame vlinder in Nederland. Door zijn verborgen leefwijze wordt hij al helemaal weinig gezien. De afgelopen week komen er een aantal meldingen binnen, vergezeld van foto’s...