Natuurberichten
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.Pagina 173 van 191 - 1903 Resultaten
De witjes zijn weer los. De volgende generatie is volop actief en plaatselijk kun je grote aantallen bij elkaar aantreffen. Vooral het klein geaderd witje is momenteel veel te zien...
Het is weer augustus: heivlindertijd. In de duinen en op de heideterreinen in het binnenland zijn deze forse bruine vlinders regelmatig aan te treffen. Niet veel in paarse VVV-heide, maar vooral op plaatsen met variatie...
De afgelopen jaren moest je er moeite voor doen om een glimp op te kunnen vangen van de gaffellibel. Waren er voor 2009 nog maar enkele waarnemingen van de gaffellibel, dit jaar lijkt het wel of elke libellenwaarnemer en..
Dit voorjaar werd voor de eerste maal sinds 1953 een kaasjeskruiddikkopje gezien in Zuid-Limburg. Inmiddels vliegt de tweede generatie en er zijn al meerdere meldingen, zelfs van ei-afzettende vrouwtjes! ..
De bandheidelibel is een mobiele soort die snel profiteert van nieuwe geschikte omstandigheden. Voor 1980 was deze opvallende libel nog nooit in Nederland gezien. Inmiddels heeft hij zich sterk uitgebreid en in delen van..
De distelvlinder is veruit de meest waargenomen dagvlinder tijdens de eerste tuinvlinderteliing die in het weekend van 1 en 2 augustus is gehouden. Atalanta, dagpauwoog en kleine vos volgden op eerbiedige afstand. ..
Vanaf eind juni zijn er al een kleine twintig meldingen van keizersmantel gedaan. Deze in Nederland uitgestorven soort zwerft regelmatig ons land in. Er zijn de afgelopen jaren aanwijzingen geweest dat de keizersmantel zich..
Komend weekend, 1 en 2 augustus, wordt de tuinvlindertelling gehouden. De vlinders vliegen volop en het lijkt erop dat dit weekend de distelvlinder stevig op nummer 1 zal komen. Wie weet laten ook keizersmantel en oranje..
Het gentiaanblauwtje is een zeldzame vlinder in Nederland die de afgelopen jaren sterk is achteruit gegaan. Op allerlei vochtige heidevelden worden maatregelen genomen om de soort te helpen en we zien nu plaatselijk dat het succes..
Eens in de paar jaar is het weer zover, dan is plaatselijk het heidehaantje massaal aanwezig en komt de struikhei nauwelijks tot bloei. Ook dit jaar is het raak. Heeft dit ernstige gevolgen voor onze typische heidevlinders?..