Natuurberichten

Pagina 1558 van 1626 - 16258 Resultaten

Bosanemoon
Foto: Wout van der Slikke

Elk voorjaar bedekken bosanemonen in sommige loofbossen de bodem met een wit bloemtapijt. De afgelopen dagen zijn weer steeds meer bosanemonen in bloei gekomen. Nog even en de duizenden bloeiende exemplaren staan weer massaal in..


Lees verder 16 maart 2009   15 jaar oud
Bruine kikker eitjes

We hebben er even op moeten wachten, maar langzaam maar zeker ontwaken onze Nederlandse amfibieën dan toch echt. De eerste eiklompen van een bruine kikker zijn afgelopen week in Zuid-Limburg gezien! Dat het juist daar gebeurt is..


Lees verder 16 maart 2009   15 jaar oud
Wesp koningin. Foto: Soebe, GNU-licentie

De eerste wespen worden weer gemeld bij de Natuurkalender. Dit zijn nog niet de limonadewespen waar we in de zomermaanden op de terrasjes last van hebben. Vanaf maart tot en met mei komen de koninginnen tevoorschijn. Deze wespen..


Lees verder 15 maart 2009   15 jaar oud
kaft lutra wasbeerhond

Wasbeerhonden worden sinds 1990 regelmatig in Nederland waargenomen. Onder andere vanwege de mogelijke verspreiding van ziekten, is het actief in de gaten houden van de ontwikkeling van deze uitheemse soort van belang...


Lees verder 15 maart 2009   15 jaar oud
Alderia modesta Gewoon schorreslakje

Het Gewone schorreslakje is een schaarse kleine zeenaaktslak dat meestal op schorren en kwelders boven de hoogwaterlijn leeft. Ze vestigen zich tussen de grasstengels waar ze zich voeden met specifieke draadalgen die hier als..


Lees verder 14 maart 2009   15 jaar oud
Ruigpootuil GNU-licentie voor vrije documentatie

Het jaar 2008 was een zeer goed jaar voor het zien van een groot aantal verschillende soorten uilen. Bijna alle uilen die in ons land kunnen voorkomen, zijn gezien of gehoord. Daarbij zaten enkele zeer bijzondere soorten zoals..


Lees verder 14 maart 2009   15 jaar oud
Bonte strandloper. Foto: Ingrid Tulp

Kustvogels die gaan broeden in Siberië vliegen de tank niet helemaal leeg. Strandlopers, plevieren en franjepoten houden na een vlucht van enkele duizenden kilometers een klein restje vet over. Een appeltje voor de dorst,..


Lees verder 13 maart 2009   15 jaar oud
Kievitsnest Wikipedia GNU Free Documentation license

Het eerste kievitsei is de afgelopen honderd jaar steeds vroeger in het jaar gevonden. Aanvankelijk kwam dat door intensivering van de landbouw, tegenwoordig ligt dat aan de klimaatverandering...


Lees verder 13 maart 2009   15 jaar oud
speenkruid close up, wikipedia, Creative Commons Attribution 2.5 License

De bloei van speenkruid begint nu goed op gang te komen. Sinds begin maart geven steeds meer mensen hun eerste bloeiwaarneming van dit gele bloemetje door op www.natuurkalender.nl. Vorig jaar werden de meeste eerste..


Lees verder 13 maart 2009   15 jaar oud
grote voorjaarsspanner klein

Van de bijna driehonderd vlinderwaarnemingen die tot dusver in maart zijn binnengekomen, zijn bijna de helft voorjaarsspanners. Als we naar het aantal gemelde individuen kijken zelfs meer dan 90%. We praten dan wel over drie..


Lees verder 13 maart 2009   15 jaar oud

Archief