Natuurberichten

Pagina 1527 van 1627 - 16268 Resultaten

gentiaanblauwtje klein

Het gentiaanblauwtje is een zeldzame vlinder in Nederland die de afgelopen jaren sterk is achteruit gegaan. Op allerlei vochtige heidevelden worden maatregelen genomen om de soort te helpen en we zien nu plaatselijk dat het succes..


Lees verder 29 juli 2009   15 jaar oud
krombekstrandloper

Vogeltrek. Dat is toch iets van de herfst? Jazeker, maar er zijn altijd haantjes de voorste, zoals de krombekstrandloper. Al in juli komen de eerste krombekken weer terug uit hun broedgebieden in Siberië. ..


Lees verder 29 juli 2009   15 jaar oud
Elzensingellandschap nabij Kollum
Foto: Gertie Papenburg

Van alle inheemse bomen is zwarte els de meest algemene in Nederland. Slechts van een paar kleine gebiedjes op de Veluwe en in de Noordoostpolder zijn geen waarnemingen van deze soort bekend. Zwarte els is de belangrijkste boom in..


Lees verder 29 juli 2009   15 jaar oud
gaffelreebok door Bas Worm (uitsnede)

Automobilisten in Flevoland opgelet; de komende weken moet u niet raar opkijken als er plotseling uit het niets een ree de weg over rent. En als u net bent afgeremd voor een overstekende ree en u denkt weer gas te kunnen geven,..


Lees verder 28 juli 2009   15 jaar oud
putter gadget. www.ivnvechtplassen.nl

MUS? Ik zie u denken. MUS staat voor Meetnet Urbane Soorten en is een nieuw vogeltelproject dat in 2007 gestart is. Het project is speciaal bedoeld om wat beter inzicht te krijgen in stadsvogels. Na drie jaar zijn er enkele leuke..


Lees verder 28 juli 2009   15 jaar oud
Bever

Afgelopen weken zijn de eerste jonge bevers waargenomen in de omgeving van hun dagrustplaats (burcht of hol). De zomer is een goede periode om deze dieren te zien te krijgen. ..


Lees verder 28 juli 2009   15 jaar oud
Lepelaars, wikipedia, I, the copyright holder of this work, hereby release it into the public domain. This applies worldwide.

Niet eerder broedden er 397 paar lepelaars op Texel. Ook in 2008 werd er al een record van 370 broedparen geteld. Dit aantal werd dus in 2009 alweer overschreden. De grootste kolonie, minimaal 297 paar, is te vinden in De Geul in..


Lees verder 27 juli 2009   15 jaar oud
Spaanse Ruiter
Foto: Klaas Ybema

De plantengroei vormt de basis voor een rijke en gevarieerde natuur. Maar veel planten in ons land gaan in aantal achteruit. Om bedreigde soorten goed te kunnen beschermen is een actueel verspreidingsbeeld noodzakelijk. Daarvoor..


Lees verder 27 juli 2009   15 jaar oud
heidehaantje klein

Eens in de paar jaar is het weer zover, dan is plaatselijk het heidehaantje massaal aanwezig en komt de struikhei nauwelijks tot bloei. Ook dit jaar is het raak. Heeft dit ernstige gevolgen voor onze typische heidevlinders?..


Lees verder 27 juli 2009   15 jaar oud
Grote modderkruiper

Sinds de jaren 90 hebben zich al zeven nieuwe vissoorten in ons land gevestigd. Op korte termijn zullen er waarschijnlijk nog een aantal volgen. Naast verspreiding vanuit andere landen via grote rivieren als de Rijn speelt de..


Lees verder 26 juli 2009   15 jaar oud

Archief