Natuurberichten

Pagina 1495 van 1590 - 15896 Resultaten

Levendbarende hagedis juveniel

Op vrijdag 3 juli werd in Noord-Brabant de eerste juveniele levendbarende hagedis gezien! De volgende dag werden in een ander gebied, maar ook in Noord-Brabant, twee jonge levendbarende hagedisjes gezien. Dat is erg vroeg. Meestal..


Lees verder 9 juli 2009   15 jaar oud
Kruisbladgentiaan
Foto: Wout van der Slikke

Het verspreidingspatroon van sommige plantensoorten is moeilijk te verklaren. Waarom treffen we een soort op de ene plek veelvuldig aan en is hij op schijnbaar vergelijkbare plekken zeldzaam of afwezig? Kruisbladgentiaan is zo’n..


Lees verder 8 juli 2009   15 jaar oud
Bosrietzanger Wikipedia GNU Free Documentation license

Van weidevogels is het bekend dat nesten en jongen verloren gaan door maaien. Maar minder bekend is dat de bosrietzanger daar ook gevoelig voor is. Deze vogel broedt in bermen en droge greppels en sloten, die vaak in deze tijd..


Lees verder 8 juli 2009   15 jaar oud
Cotesia glomerata bugsinspace.nl

Wespen die goed kunnen leren, hebben grotere hersenen dan langzaam lerende soortgenoten. Maar dat heeft wel een prijs: ze leven korter. Dat ontdekte wespentrainer dr. Michaël van den Berg van Wageningen Universiteit...


Lees verder 7 juli 2009   15 jaar oud
Kruisbek mannetjes. Creative Commons Attribution-ShareALike 3.0 Unported. Elaine R. Wilson, www.naturespicsonline.com

Op een groot aantal verschillende plekken in ons land worden ze weer opvallend veel gemeld: kruisbekken. Deze hoofdzakelijk Noord-Europese broedvogel, broedt al erg vroeg in het jaar terwijl het nog hartje winter is. Na hun..


Lees verder 7 juli 2009   15 jaar oud
rosse vleermuizen in boom (zwart/wit)

Vleermuizen die in bomen wonen, leiden een bijzonder verborgen bestaan, ver buiten het bereik van mensen. En meestal zijn de geluiden die ze maken voor ons blote oor niet hoorbaar. Maar juist nu kunt u ze de boom uit horen piepen...


Lees verder 7 juli 2009   15 jaar oud
kleine ijsvogelvlinder klein

De kleine ijsvogelvlinder is een bedreigde Rode Lijstsoort. In het Lampenbroek zijn, door vrijwilligers en de beheerder Natuurmonumenten, maatregelen genomen om het de soort naar de zin te maken en dit blijkt te werken! ..


Lees verder 6 juli 2009   15 jaar oud
Watergentiaan
Foto: Wout van der Slikke

Holland, waterland. Ons land in de delta van grote rivieren, met polders, sloten en plassen staat terecht bekend als waterrijk. Ook in de plantenwereld zien we deze overmatige nattigheid terug. Veel water- en oeverplanten die wij..


Lees verder 6 juli 2009   15 jaar oud
Grote Kattenstaart - Bloei (foto: Natuurkalender Handleiding)

Het warme tot zeer warme weer van de afgelopen maanden heeft er voor gezorgd dat de planten die in de zomer bloeien gemiddeld twee weken vroeger bloeien dan dertig jaar geleden. ..


Lees verder 5 juli 2009   15 jaar oud
Marasmius oreades
Weidekringzwam
PPO Wageningen

Gedurende de zomermaanden verschijnen er in gazons en sportvelden regelmatig donkergroene cirkels waar het gras beter groeit. Binnen deze cirkels groeit het gras minder goed of sterft zelfs tijdelijk af. Bij het groter worden van..


Lees verder 5 juli 2009   15 jaar oud

Archief