Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 65 van 72 - 711 Resultaten

Toverchampignon

De afgelopen maand is op twee plaatsen in Nederland de Toverchampignon aangetroffen. Deze opvallend grote en mysterieuze paddenstoel is pas sinds 1973 voor de wetenschap bekend, en wordt vooral in Nederland gevonden...


Lees verder 18 augustus 2010   14 jaar oud
Bijeneter, www.ivnvechtplassen.org

Momenteel worden op diverse plaatsen in Nederland bijeneters waargenomen. Dit jaar hebben zelfs een aantal paartjes van deze kleurrijke vogels succesvol gebroed in ons land. In Limburg brachten tenminste twee en wellicht drie..


Lees verder 17 augustus 2010   14 jaar oud
Aziatische rugstreepsteurgarnaal 2008 Oosterschelde

Sinds 2004 komt de Aziatische rugstreepsteurgarnaal in onze kustwateren voor. Veel exoten vertonen bij hun aankomst een explosieve groei en komen al snel massaal voor. De Nieuwzeelandse druipzakpijp, Japans bessenwier, Japanse..


Lees verder 6 augustus 2010   14 jaar oud
Mannetje van de marmergrondel bewaakt de in de bierfles afgezetten eieren (gelen rand eitjes)

Tijdens een snorkelexcursie in een plas langs de IJssel is een mannetjes marmergrondel met een nest vol eitjes aangetroffen in een bierfles. Een unieke waarneming waarmee directe voortplanting van de marmergrondel is aangetoond...


Lees verder 5 augustus 2010   14 jaar oud
Watercrassula

Met de toegenomen mobiliteit lijken ook de bijbehorende problemen een vlucht te nemen. Invasieve exoten behoren tegenwoordig tot de grootste bedreigingen van onze inheemse flora. Vooral uitheemse waterplanten vormen in ons land..


Lees verder 2 augustus 2010   14 jaar oud

De zuidelijke glazenmaker is een goede zwerver en kan grote afstanden afleggen. De meeste waarnemingen die in Nederland worden gedaan zijn van individuen die van Zuid-Europa naar Nederland komen. Dit jaar is de voortplanting van..


Lees verder 2 augustus 2010   14 jaar oud
zonnebaars

De grootste distributeur van aquarium- en vijverproducten in Nederland heeft het besluit genomen te stoppen met de verkoop van zonnebaarzen. Een belangrijke stap in de ongewenste verspreiding van deze exoot, die in veel..


Lees verder 1 augustus 2010   14 jaar oud
flamingo's, op de achtergrond aalscholvers en windmolens

Zuurstokroze flamingo’s in ons grijze grauwe, kikkerlandje? Ja, ze leven hier echt! Sterker nog, al sinds het begin van de jaren zeventig...


Lees verder 31 juli 2010   14 jaar oud
Stijf hardgras

Zomer in de stad. Onderweg naar het terras verdient het aanbeveling om goed naar de grond te kijken. Op diverse plekken in Amsterdam gaat het recent gearriveerde stadsplanten voor de wind. De afgelopen jaren zijn op diverse..


Lees verder 29 juli 2010   14 jaar oud
marmergrondel

Afgelopen week zijn tijdens inventarisaties twee nieuwe vissoorten aangetroffen in het Eemmeer en in de Kop van Noord-Holland. Het betreft waarnemingen van een marmergrondel en een blauwband. Beide uitheemse soorten zijn wel al..


Lees verder 11 juli 2010   14 jaar oud

Archief