Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 65 van 70 - 697 Resultaten
Elk jaar bekijkt BirdLife International, de internationale koepelorganisatie van Vogelbescherming Nederland, hoe het met alle vogels gaat. Uit het onderzoek van dit jaar blijkt dat bijna een vijfde van de 10.027 vogelsoorten is..
Voor het derde jaar op rij zijn er hoogzwangere vrouwtjes van de exotische marmergrondel aangetroffen in de Grensmaas. Medewerkers van RAVON deden deze waarneming tijdens de actieve monitoring in opdracht van Rijkswaterstaat. De..
De afgelopen week hebben medewerkers van Stichting RAVON en Natuurbalans een Donaubrasem gevangen in de Zandmaas. Dit is de eerste keer dat deze vissoort in de Maas is aangetroffen. Het betrof een volwassen exemplaar van maar..
Voor het eerst is in Nederland een groep in het wild levende wallabies gezien met jong. Dit zou het begin kunnen zijn van een populatie in het wild levende wallabies. Eerder werden al wel volwassen dieren in het wild gezien, waar..
Twee stagiaires van boswachter Jan de Roon zagen een groep flamingo’s tijdens hun werk op Scheelhoek. Zij waren daar vogels aan het inventariseren, maar hadden deze knalroze flamingo’s niet verwacht...
Een maand geleden alweer waagden de eerste schaatsers zich op natuurijs. Dat er nu op die plaatsen nog steeds een ijsvloertje ligt is – afgezet tegen de laatste jaren – uitzonderlijk. Niet iedereen is daar blij mee. Ook onder de..
Wel een zeer bijzondere vangst deed Dirk Platvoet afgelopen najaar in de Baakse Beek bij Ruurlo. Voor Stichting EIS deed hij daar onderzoek naar de amphipoden (vlokreeftjes) van Nederland, toen hij een gevlekte Amerikaanse..
Het klimaat verandert maar toch niet zo snel dat Nederland een Zuid-Amerikaanse steppe is geworden. Wat doet een mara, of Patagonische haas, hier dan? ..
In een vijver in Neede (GLD) is een zich voortplantende populatie dikkopelritsen ontdekt. Deze vissoort komt oorspronkelijk uit Noord Amerika. Waarschijnlijk is de dikkopelrits door de handel in vijvervissen vanuit Amerika in..
In Zuid-Kennemerland woedt Amerikaanse vogelkers in alle hevigheid. Deze beruchte exoot is al decennia lang een plaag in cultuurbossen, maar vestigt zich de laatste jaren ook snel en massaal in duingebieden...