Natuurberichten

Dossier: Tuinen

In tuinen is ontzettend veel leven te ontdekken. Wanneer je goed kijk zie je dat elke tuin eigenlijk vol zit met allerlei dieren. Denk aan vogels, vleermuizen en egels maar ook aan bijen, dagvlinders en nachtvlinders. En wat dacht je van alle verschillende soorten slakken, spinnen, wormen en talloze insecten. Wekelijks worden hieronder nieuwe natuurberichten geplaatst over dieren in de tuin en hoe je je tuin aantrekkelijker kunt maken voor dieren. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 81 van 97 - 964 Resultaten

Overdag genieten we van dagpauwoog en kleine vos op onze vlinderstruiken en van de atalanta op de hemelsleutel, maar ook als het donker wordt zijn er vlinders op de bloemen te zien. Huismoeder is 's nachts bijvoorbeeld een vaste..


Lees verder 12 augustus 2013   11 jaar oud

Grote libellen scheren als een helikopter langs de bosrand of boven een poel. Je hoort ze niet, maar je ziet ze wel steeds meer in de loop van de zomer: glazenmakers. Een aantal zijn ook veel in de tuin te zien...


Lees verder 5 augustus 2013   11 jaar oud

Op 2, 3 en 4 augustus 2013 organiseert De Vlinderstichting voor de vijfde maal de landelijke tuinvlindertelling. In dit weekend zal overal in Nederland gespeurd worden naar vlinders in de tuin. Zal de kleine vos weer het meest..


Lees verder 31 juli 2013   11 jaar oud
Podosphaera euphorbiae

Het bekende onkruidje Tuinwolfsmelk wordt vaak aangetast door de voor velen onbekende Tuinwolfsmelkmeeldauw en bewijst daarmee een hoop mensen die hun tuin goed bijhouden een dienst. Veel soorten meedauw gedijen prima bij droog..


Lees verder 24 juli 2013   11 jaar oud
watersnuffel vierkant

Als het een beetje weer is zie je nu volop libellen als je bij water in de buurt bent. Vooral lantaarntje en de blauwe juffertjes, waarvan drie soorten algemeen zijn, kunnen in flinke aantallen bij elkaar worden gezien...


Lees verder 2 juli 2013   11 jaar oud

De zomertortel is een schaarse vogel geworden in Nederland. De eerste, voorlopige kaart van de nieuwe vogelatlas laat zien dat de soort enorm achteruit is gegaan. Sinds de jaren 60 zelfs met 95 procent...


Lees verder 21 juni 2013   11 jaar oud
Werksters van de plaagmier.

De plaagmier is een zich soms invasief gedragende mier die op een groot aantal plekken in Europa en West-Azië is gevonden. De mieren zijn vrijwel uitsluitend aangetroffen in verstoorde stedelijke en halfstedelijke milieus in..


Lees verder 12 juni 2013   11 jaar oud
Zwartvlekspikkelspanner

De oostelijke helft van Vlaanderen mag dan veel soortenrijker zijn dan de westelijke, dat neemt niet weg dat ook West-Vlaanderen haar specialiteiten heeft, en niet alleen in de duinen. De prachtige Zwartvlekspikkelspanner vinden..


Lees verder 3 mei 2013   11 jaar oud
Vlinderstruik

Hoe meer bloemen in de tuin, hoe mooier en beter voor vlinders, bijen en andere insecten en dus ook voor de natuur. Dat laatste blijkt helaas niet altijd te kloppen. Er is grote voorzichtigheid geboden met welke soorten tuiniers..


Lees verder 2 mei 2013   11 jaar oud
Vele (kleine) mannetjes en een (grote) koningin maken zich gereed voor een bruidsvlucht.

Het is weer lente en in bijna elke tuin worden de mieren dan weer actief. Het gaat bijna altijd om de wegmier, maar er zijn zeker ook andere soorten te vinden rondom onze huizen. Ze worden soms als lastig ervaren door al hun..


Lees verder 29 april 2013   11 jaar oud

Archief