Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 83 van 127 - 1266 Resultaten

Vanaf half oktober worden de eerste zwartvlekwinteruilen gemeld via Waarneming en Telmee. De komende weken, en zeker als er eerst nog wat koude nachten zijn, zullen ze nog verder toenemen en ze zijn tot volgend jaar april te zien...


Lees verder 2 november 2015   9 jaar oud
Merops apiaster. Bijeneter

Twaalf broedgevallen van bijeneters in het afgelopen voorjaar. De Werkgroep Bijeneters Nederland schrijft er enthousiast over in het jaarverslag. ‘Nooit eerder broedden zoveel paartjes in ons land’, vertelt Hilbert Folkerts van de..


Lees verder 23 oktober 2015   9 jaar oud

Sint-jansvlinders vliegen van mei tot in augustus. Soms wordt er nog een oude en versleten vlinder in september gemeld, maar nu zijn er de afgelopen weken op een paar locaties tientallen verse vlinders gezien. Wat is hier aan de..


Lees verder 24 september 2015   9 jaar oud

Veel vlindersoorten met maar één generatie vliegen in de zomer en soorten met meer generaties per jaar hebben vaak een voorjaars- en een zomergeneratie in juli-augustus. De kleine vuurvlinder heeft 3 generaties en juist die in..


Lees verder 21 september 2015   9 jaar oud

Het is al een beetje gewoon aan het worden, maar ook dit jaar zien we extra generaties van soorten die vroeger maar een of twee generaties hadden. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de verandering van het klimaat...


Lees verder 14 september 2015   9 jaar oud

In mei van dit jaar was er al een staartblauwtje gezien en in augustus waren er waarnemingen van tien verschillende locaties in het zuiden van het land. Het staartblauwtje doet, na bijna tachtig jaar afwezigheid, een nieuwe poging..


Lees verder 3 september 2015   9 jaar oud
Diverse planten zijn tot een meter hoog en staan vol in bloei (foto: Arnold van Vliet)

De hooikoortsplant ambrosia staat op diverse plaatsen volop in bloei. Lokaal kan daardoor het zeer allergene pollen van deze plant in de lucht komen. Een internationaal team van wetenschappers, waaronder van het LUMC heeft..


Lees verder 30 augustus 2015   9 jaar oud
Vrouwelijke bloeiwijzen onderin de plant (foto B. Odé)

In 2014 is voor het eerst verwildering van een mediterrane brandnetel in Nederland waargenomen: de Zuidelijke brandnetel dook op bij Venray en in Amsterdam. Deze nieuweling is dit jaar al op twee nieuwe locaties aangetroffen: een..


Lees verder 21 augustus 2015   9 jaar oud
In juli 2015 is weer een Kortsnuitzeepaardje in de Oosterschelde aangetroffen

Op 22 juli 2015 troffen sportduikers een Kortsnuitzeepaardje aan in de Oosterschelde. In het verleden waren waarnemingen, van wat voor sportduikers wellicht de meest populaire Nederlandse vis is, zeer zeldzaam. Jaren konden..


Lees verder 2 augustus 2015   9 jaar oud
Franse veldwesp verzamelt hout voor haar nest

Uit de jaarlijkse rondgang langs wespenbestrijdingsdiensten uit het hele land blijkt dat de Franse veldwesp sterk in aantal toeneemt. Deze warmteminnende soort profiteert van de stijgende temperaturen. In Zeeland zou dit jaar..


Lees verder 26 juli 2015   9 jaar oud

Archief