Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 50 van 122 - 1212 Resultaten

De Oosterschelde is een Natura2000-gebied met een schitterende flora en fauna. Niet voor niets maken sportduikers hier naar schatting meer dan 500.000 duiken per jaar. De kwaliteit van dit gebied (Europees Habitattype H1160) ..


Lees verder 5 april 2020   4 jaar oud
Platte oesters

Ooit werd 30 procent van de bodem van het Nederlandse deel van de Noordzee bedekt met schelpdierbanken. Dat zijn banken gevormd door schelpdieren als platte oesters en mosselen. Deze banken vormen riffen die vergelijkbaar zijn met..


Lees verder 3 april 2020   4 jaar oud
Onderzoeksschip de Krukel (LNV)

De visfauna van de Waddenzee staat onder druk en loopt al decennia achteruit. Koudbloedige dieren zoals vissen zijn gevoelig voor temperatuur, en door klimaatverandering trekken ze misschien wel eerder of juist later de Waddenzee..


Lees verder 1 april 2020   4 jaar oud

Op dit moment zwemmen er 1300 jonge aaltjes (jonge paling) met een groen kleurmerk in het IJsselmeer. De aaltjes zijn losgelaten bij Den Oever als onderdeel van een grootschalig onderzoek om inzicht te krijgen in de trek richting..


Lees verder 27 maart 2020   4 jaar oud

Deze maand worden er ouderwets hoge aantallen eikapsels van de Stekelrog gevonden op het strand. Honderd of meer eikapsels per trajectbezoek zijn daarbij geen uitzondering. Van 1970 tot 2015 was de jaarlijkse trefkans op tien of..


Lees verder 23 maart 2020   4 jaar oud
Gewone spitssnuitdolfijn EENMALIG GEBRUIK

Sinds de jaren ’60, toen sonar zijn intrede deed bij de marine om onderzeeërs op te sporen, zijn er wereldwijd twaalf massastrandingen van spitssnuitdolfijnen bekend bij o.a. grote militaire oefeningen op zee. Sonar maakt gebruik..


Lees verder 5 maart 2020   4 jaar oud
Mossel
www.saxifraga.nl

Al een kwart eeuw onderzoekt Wageningen Marine Research in opdracht voor het ministerie van LNV een aantal droogvallende mosselbanken in de Nederlandse Waddenzee. Het meest recente onderzoek uit 2018 laat zien dat de meeste van..


Lees verder 4 maart 2020   4 jaar oud
Links: losgespoeld 'containerramp-materiaal' op Ameland, te weten bossen bedrading voor auto's. Rechts: fraaigekleurde korfschelpen (Corbula gibba) bij Katwijk

We waren uitgebreid gewaarschuwd: blijf thuis, code geel en oranje, Ciara kwam eraan. Behalve voor schade en gevaar, zorgen stormen voor nog meer. Onder water in zee blijft het dan ook niet rustig. Hoge golven veroorzaken op de..


Lees verder 23 februari 2020   4 jaar oud
Papegaaiduiker

Sinds 1989 worden zes maal per jaar alle vogels en zoogdieren boven en in de Nederlandse Noordzee geteld. Begin februari werden er verrassend genoeg tientallen papegaaiduikers geteld. Dit betekent dat er mogelijk op de hele..


Lees verder 21 februari 2020   4 jaar oud
Spons

De koraalriffen gaan wereldwijd in een rap tempo achteruit. In de Indo-Pacific (Indische en Stille Oceaan) is het oppervlak van levend koraal met 50% geslonken en in de Caribische Zee zelfs met 80% vergeleken met dertig jaar..


Lees verder 15 februari 2020   4 jaar oud

Archief