Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 109 van 127 - 1268 Resultaten

Ruthesparr's grondel, 2005, Oosterschelde

Aan het voorkomen, verdwijnen of gedrag van heel veel zeedieren kunnen we momenteel waarnemen dat de winter in aantocht is. De Ruthensparr’s grondel, een klein visje dat veel in de Oosterschelde voor komt, is daar een mooi..


Lees verder 25 november 2012   12 jaar oud
Parelduiker

Jaarlijks sneuvelen er namelijk meer dan 200.000 zeevogels in visnetten.  Verschillende van deze vogelsoorten zijn bedreigd of hebben het erg moeilijk. Daarom oefende Birdlife gedurende elf jaar druk uit op het beleid  voor de..


Lees verder 23 november 2012   12 jaar oud
Eikapsel met embryo hondshaai, wikipedia,  GNU Free Documentation License,

Zeemeerminnenbeursje, ‘Mermaids purse’, worden ze genoemd in Engeland. Het zijn eikapsels van roggen een haaien. De afgelopen dagen zijn er veel aangespoeld op Texel. Tussen het riemwier kon je er heel wat oprapen...


Lees verder 20 november 2012   12 jaar oud
Purperslag en eikapsels

De Purperslak. Op zich heeft het beest weinig om het lijf: een witte, bleek- of donkerbruine schelp met twee of drie kleurstrepen. Volwassen exemplaren kunnen tot 5 cm lang worden en houden zich vooral op in de getijdenzone, tot..


Lees verder 20 november 2012   12 jaar oud
Grijze zeehond

Recent presenteerde Jan Haelters, marien bioloog aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), tijdens een symposium te Amsterdam het resultaat van het onderzoek op twee Bruinvissen die in september 2011..


Lees verder 19 november 2012   12 jaar oud
voor eenmalig gebruik

“Welke paddenstoel groeit er op het strand? Nog nooit gezien”, twitterde een strandwandelaar naar Ecomare. Paddenstoelen kennen de meeste mensen van sprookjesachtige bossen, waar het vochtig en lekker luw en warm is. Dat ze ook op..


Lees verder 13 november 2012   12 jaar oud
Oprolkreeft in Oosterschelde

Sinds 1998 zijn Oprolkreeftjes bezig met een indrukwekkende opmars in de Oosterschelde. Toen kon je nog wel eens één exemplaar per flink aantal duiken aantreffen. Geleidelijk aan werden ze steeds algemener en kon je ze bijna..


Lees verder 11 november 2012   12 jaar oud
jonge grijze zeehond, www.zoogdiervereniging.nl

Onlangs werd op het Texelse strand een jonge grijze zeehond gevonden. Dit is erg vroeg: Nederlandse grijze zeehonden worden normaalgesproken in de winter geboren. Toch lag ze er echt. De dierverzorgers ontdekten al snel hoe dat..


Lees verder 7 november 2012   12 jaar oud
Bispira volutacornis waaierkokerworm

Recent werd op het wrak van een onbekende kustvaarder in het zuidelijke deel van de Nederlandse Noordzee een nieuwe waaierkokerworm gevonden. Het gaat om Bispira volutacornis, een soort die tot nu toe bekend was van de Franse..


Lees verder 5 november 2012   12 jaar oud
Artist's impression van hoe de brakwaterrivier bij Kornwerderzand er ongeveer uit zou komen te zien

Een getijdenrivier van tenminste zes kilometer lang is ideaal voor trekvissen die van de Waddenzee naar het IJsselmeer willen reizen. Dat blijkt uit een haalbaarheidsstudie in het kader van het project De Nieuwe Afsluitdijk dat..


Lees verder 30 oktober 2012   12 jaar oud

Archief