Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 192 van 197 - 1966 Resultaten

Klokjesgentiaan. Foto: Bernd Haynold, cc-by-sa-2.5 licentie.

Van juli tot september bloeit de prachtige klokjesgentiaan. Als u over de heide rondloopt, let dan ook op of u dit kleine plantje ziet staan, dat tussen de vrij hoge heide niet altijd opvalt. En wie weet ziet u ook nog het..


Lees verder 28 juli 2008   16 jaar oud
Pitrus bloei vierkant Van Delft

In weilanden, moerassen en langs waterkanten bloeit de pitrus momenteel volop. Met zijn lange, glanzende groene stengels en bruine bloemen is het een plant die veel in Nederland voorkomt. Waar pitrus eenmaal groeit wordt het voor..


Lees verder 22 juli 2008   16 jaar oud
Lijsterbes

Het is weer feest voor merels, lijsters en andere vogels. De eerste vruchten van de lijsterbes, hun favoriete voedsel, zijn namelijk weer rijp. Vanaf nu kun je dus veel vogels zien die zich tegoed doen aan deze oranje..


Lees verder 20 juli 2008   16 jaar oud
Lindebos ondergroei Den Ouden

Het heeft dit jaar niet mee gezeten. De hagelbuien van eind juni hebben – om met de dichter Willem Kloos te spreken - veel bloemen in de knop gebroken. En de julimaand die daarop volgde was koel en nat. Maar nu, met een paar echte..


Lees verder 20 juli 2008   16 jaar oud
Ambrosia Bloei

De hooikoortsplant alsemambrosia die zich de laatste jaren in Nederland lijkt uit te breiden is weer op diverse plaatsen aangetroffen. De planten hebben nog geen bloemen en produceren dus nog geen pollen. We verwachten dat, als de..


Lees verder 13 juli 2008   16 jaar oud
Bijvoet. Fotograaf: Arnold van Vliet

De komende weken gaat bijvoet bloeien. De eerste waarnemingen zijn gemeld bij de Natuurkalender, ook hebben het LUMC en het Elkerliek Ziekenhuis de allereerste pollen van dit jaar geteld. Bijvoet kan hooikoorts veroorzaken...


Lees verder 10 juli 2008   16 jaar oud
Vergraste heide Ruurlo

We kunnen er niet meer omheen: de hoge uitstoot van ammoniak is zonder twijfel slecht voor de natuur. Dat staat in een rapport van Alterra, onderdeel van Wageningen UR, waarin twintig jaar onderzoek naar het effect van ammoniak-..


Lees verder 10 juli 2008   16 jaar oud
Dennenwolfsklauw wikipedia, Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation license, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts. A copy of the license is included in the section entitled 'GNU Free Documentation license'.

Vrijwillige onderzoekers van Natuurmonumenten hebben in het Overijsselse natuurgebied De Wieden de dennenwolfsklauw ontdekt, een uiterst zeldzame plant. ..


Lees verder 8 juli 2008   16 jaar oud
Stuifzand Drents-Friese woud,  Wieger Wamelink, Alterra, Wageningen UR

Ook planten hebben zo hun voorkeuren. Sommigen soorten hebben het graag nat, andere liever droog. Langdurige droogteperiodes, zoals nu in het noorden van Nederland, zullen daarom invloed hebben op het voorkomen van plantensoorten...


Lees verder 3 juli 2008   16 jaar oud
Boerenwormkruid. Fotograaf: Rasbak, GNU Free Documentation License

Het boerenwormkruid gaat bloeien. Deze plant bloeit met goed herkenbare, goudgele bloemen en is vaak te vinden in wegbermen. Groot kans dat u dit kruid tegenkomt. Meldt u de eerste bloei weer bij De Natuurkalender?..


Lees verder 2 juli 2008   16 jaar oud

Archief