Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 170 van 197 - 1966 Resultaten

Wilde narcis

De Narcis is een veel gekweekt bolgewas waarvan allerlei soorten en cultivars verkrijgbaar zijn. De Trompetnarcis is daarbij van oudsher de bekendste en meest gekweekte vorm. Minder bekend is dat de Narcis oorspronkelijk inheems..


Lees verder 5 april 2010   14 jaar oud
Gewone vlier

Met de hoge temperaturen van vorige week is de natuur bezig met een ware inhaalslag. In korte tijd staat er van alles in bloei, zie je de knoppen met de dag zwellen en neemt het groen zienderogen toe. De mooie winter heeft een..


Lees verder 1 april 2010   14 jaar oud
Start bloei en bladontplooiing van de berk.

De Pollenplanner op Allergieradar.nl verwacht dat rond 2 april in het zuidwesten van het land de eerste berkenpollen in de lucht te vinden zullen zijn. Rond 28 april zal het berkenpollenseizoen voorbij zijn maar beginnen de..


Lees verder 30 maart 2010   14 jaar oud
Oosterse sterhyacint

Nederland lijkt soms het spoor bijster. We zijn voortdurend op zoek. Op zoek naar nieuwe sterren. Wie de jacht op Hollandse sterren liever buiten uitvoert dan achter beeldbuis of flatscreen kan nu aan de slag. Sterhyacint en..


Lees verder 29 maart 2010   14 jaar oud
Een Delftse kademuur met Muurvaren, Mannetjesvaren en Tongvaren

Regelmatig verschijnen er berichten over kwalijke incidenten waarbij waardevolle muurflora tijdens sloop- of restauratiewerk te gronde gaat. Toch gaat het nog niet zo slecht met de planten van dit leefgebied waar varens de..


Lees verder 26 maart 2010   14 jaar oud
Japans hoefblad

De lente is begonnen en nu de temperatuur flink is opgelopen schieten de planten de grond uit. Sommigen weten in korte tijd een enorme groeispurt te realiseren. Japans hoefblad is er zo één...


Lees verder 22 maart 2010   14 jaar oud
speenkruid close up, wikipedia, Creative Commons Attribution 2.5 License

Afgelopen week beleefden we de eerste echte lentedagen van dit jaar. Bij De Natuurkalender steeg het aantal doorgegeven waarnemingen van eerste planten en dieren hierdoor direct. Wat betreft de planten leek vooral speenkruid..


Lees verder 21 maart 2010   14 jaar oud
Berm met rietorchis

In het stedelijk gebied kon je al plantenkijkend aardig uit de voeten dankzij de Stadsplantengids van Ton Denters. Nu is er ook een houvast om daarbuiten bijzondere planten tegemoet te treden. Aan de hand van de..


Lees verder 18 maart 2010   14 jaar oud
Groot hoefblad - knop
Foto: Wout van der Slikke

Nog minder dan een week te gaan tot de start van de lente, maar het wil nog niet zo vlotten met de aanloop naar dit nieuwe seizoen. Toch kunnen we met een beetje goede wil steeds meer tekenen van het naderende voorjaar ontdekken...


Lees verder 15 maart 2010   14 jaar oud
Bosanemoon bloei, Foto Arnold van Vliet

De bosanemoon is nog maar nauwelijks gesignaleerd. En dat terwijl de piek van waarnemingen in 2007 en 2008 al in de eerste 10 dagen van maart lag. Waarschijnlijk is het nog steeds te koud voor ze. Maar zodra de temperatuur gaat..


Lees verder 12 maart 2010   14 jaar oud

Archief