Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 42 van 72 - 717 Resultaten

Langpootmug met duidelijk zichtbare halteren achter de vleugels (foto: Pinzo)

We kennen ze allemaal: de vliegen die wanhopig door de dubbele beglazing heen proberen te vliegen. In de winter dringen verschillende vliegen ons huis binnen, op zoek naar een rustplaats. Als het iets warmer wordt, door toedoen..


Lees verder 11 maart 2011   13 jaar oud
Gewone padden op trek

Vanaf deze week publiceren we op Natuurbericht de verwachting van wanneer de paddentrek in Nederland plaatsvindt. Het begin van de paddentrek verwachten we vanaf 9 maart en 11 april is de trek voorbij. Elke dag wordt de..


Lees verder 6 maart 2011   13 jaar oud
Bosanemoon

De allereerste bosanemonen zijn gemeld. Deze witte bloemetjes zullen volgens de Natuurverwachting van De Natuurkalender de komende weken steeds meer te zien zijn. De middelste eerste waarneming wordt verwacht op 22 maart. Ongeveer..


Lees verder 5 maart 2011   13 jaar oud
Maarts viooltje close up, K.U. Leuven Campus Kortrijk, http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb

Nu, eind februari, zijn op verschillende plekken in Nederland de eerste bloeiende maartse viooltjes gesignaleerd. Volgens de voorspelmodule van De Natuurkalender zullen de meeste eerste waarnemingen van dit plantje komende maand..


Lees verder 27 februari 2011   13 jaar oud
Zilvervisje Lepisma saccharina  Sebastian Stabinger GNU licentie

Ze zijn net zo nauw aan de mens verbonden als onze honden en katten. Alleen niet zo welkom als huisdier: zilvervisjes. Ze zijn meestal te zien op wat vochtige warme plekken in huis, zoals rond het toilet of onder plantenpotten...


Lees verder 25 februari 2011   13 jaar oud
Klein hoefblad, bloem close up, http://www.kuleuven-kortrijk.be, K.U.Leuven Campus Kortrijk

Met het naderende voorjaar steken steeds meer bloemetjes van klein hoefblad hun kopje boven de grond. De eerste exemplaren werden begin deze maand gezien; momenteel zijn er al verschillende gesignaleerd. De temperatuur in de..


Lees verder 20 februari 2011   13 jaar oud
Bladontplooiing gewone vlier (Sambucus nigra)

De afgelopen dagen werden bij de gewone vlier op diverse plaatsen in het land al verse groene blaadjes waargenomen. Dit prille groen is een welkome voorbode van het voorjaar. Maar deze kwetsbare groene voorbode wacht wellicht nog..


Lees verder 18 februari 2011   13 jaar oud
Zwarte els volle bloei Alnus glutinosa Paul Busselen Katholieke Universiteit Leuven

Zodra de komende dagen de weersomstandigheden verbeteren en de zon erbij komt zullen de zwarte elzen massaal in bloei komen en hun pollen in de lucht loslaten. Pollenconcentraties kunnen onder gunstige omstandigheden oplopen tot..


Lees verder 13 februari 2011   13 jaar oud
Vink, Fringilla coelebs. Foto: Saxifraga-Jan Nijendijk. http://www.freenatureimages.eu

Het is februari, dus is het weer tijd voor de allereerste vinkenslagen van het jaar. In tien jaar Natuurkalender varieerde de middelste datum van de eerste waarnemingen tussen 15 en 27 februari. Bent u zo’n pechvogel die de vink..


Lees verder 13 februari 2011   13 jaar oud
Fossiele haaientanden De Kaloot

In 2010 werd wereldwijd een record aantal mensen aangevallen door een haai, zo meldden onderzoekers uit Florida deze week. Gelukkig komen er aan onze kust geen gevaarlijke haaien voor. Bovendien gaat het met de Nederlandse haaien,..


Lees verder 11 februari 2011   13 jaar oud