Bosanemoon binnenkort in bloei
De NatuurkalenderBericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]
De allereerste bosanemonen zijn gemeld. Deze witte bloemetjes zullen volgens de Natuurverwachting van De Natuurkalender de komende weken steeds meer te zien zijn. De middelste eerste waarneming wordt verwacht op 22 maart. Ongeveer één week eerder dan vorig jaar.
Lentebodes bij uitstek zijn het, bosanemoontjes. Daarmee zijn ze te scharen in het rijtje van onder andere speenkruid, els, sneeuwklokje, klein hoefblad en gele kornoelje. Met hun fijne bloemetjes brengen ze voorzichtig weer een beetje kleur in het winterse landschap.
Bosanemonen zijn typisch planten voor loofbossen, of plaatsen waar ooit bossen zijn geweest, met rijkere bodems. Ze komen veel voor in het oosten, midden en zuiden van Nederland en kunnen dan grote oppervlakten bedekken, maar voordat ze dat gaan doen zijn we zeker een maand verder.
In een natuurbericht van 21 maart vorig jaar voorspelde De Natuurkalender dat de mediaan, de middelste eerste waarneming van de bloeiende bosanemoon in 2010 12 april zou zijn. Uit de waarnemingen blijkt dat dit 28 maart was, zo’n twee weken eerder dan we toen verwachtten. Blijkbaar kan het verwachtingsmodel voor de bosanemoon nog wel wat verbetering gebruiken. Helpt u ons door uw eerste waarneming van de bloeiende bosanemoon door te geven aan De Natuurkalender?
De middelste eerste waarneming van de bosanemoon voor dit jaar wordt verwacht op 22 maart. Maar dit is berekend met het verwachtingsmodel dat er vorig jaar twee weken naast zat. Het blijft dus nog even spannend wat dit fraaie bloemetje echt gaat doen...
Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Arnold van Vliet