Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 36 van 73 - 721 Resultaten

teek op stengel, creditline: Hans Smid / www.bugsinthepicture.com

Op zonnige dagen met relatief hoge temperaturen lopen mensen nog steeds tekenbeten op. Tijdens de zachte periode eind oktober en begin november was er zelfs een piekje te zien in het aantal tekenbeten dat werd gemeld aan De..


Lees verder 2 december 2011   13 jaar oud
Bloei appel zondag 27 november 2011

Ondanks de paar nachten met nachtvorst halverwege november is er nog volop activiteit in de natuur, die je niet verwacht als december nadert. Gister maakte Floron al melding van diverse voorjaars- en zomerbloeiers. Vandaag voegen..


Lees verder 30 november 2011   13 jaar oud
Beukenbladeren op grond

Na het heerlijke zachte najaar zijn er steeds meer tekenen van de naderende winter te zien in de natuur. Naast veel gekleurde bomen, zijn er ook al een aantal kale exemplaren te vinden. Amerikaanse eik, witte paardenkastanje en..


Lees verder 14 november 2011   13 jaar oud
Beukenbos herfstkleuring

Afgelopen donderdag concludeerden we al dat de herfst dit jaar relatief laat is. Normaal zouden diverse bomen en struiken zoals els, hazelaar, meidoorn en berk al helemaal kaal moeten zijn. Wel werd het proces van bladverkleuring..


Lees verder 6 november 2011   13 jaar oud
beukennoot,

Op basis van het totaal aantal gevangen beukenpollen in het voorjaar is een goede schatting te maken van het aantal beukennootjes dat in de herfst van de bomen zal vallen. Dit blijkt uit een eerste koppeling van mastjaar gegevens..


Lees verder 30 oktober 2011   13 jaar oud
Regenworm Pendelaar

Nu steeds meer bladeren hun herfstkleuren krijgen, vallen er ook steeds meer op de grond. Een deel is al gevallen, maar als je omhoog kijkt zie je dat het gros nog aan de bomen hangt. De gevallen bladeren vormen een dik..


Lees verder 29 oktober 2011   13 jaar oud
Wijngaardslak. Wikipedia GNU licentie

Op basis van de verkoopcijfers van slakkenkorrels lijkt 2011 een matig slakkenjaar te zijn geweest. Uit navraag bij diverse experts en waarnemingen op Waarneming.nl blijkt dat de verkoopcijfers maar een deel van het verhaal..


Lees verder 23 oktober 2011   13 jaar oud
Beuk, herfstkleuren, GNU Free Documentation License

De komende dagen zullen er steeds meer bladeren gaan verkleuren. Deze bladverkleuring is niet alleen het resultaat van het terugtrekken van bladgroen door de bomen en struiken, maar heeft zelf ook nut als bescherming tegen..


Lees verder 21 oktober 2011   13 jaar oud
Esdoorn herfstkleur, GNU-licentie voor vrije documentatie

Met het invallende najaar komen bomen en struiken nu snel in hun herfstgedaante: in korte tijd veranderen hun bladeren van groen naar rood, geel en bruin. Een proces van afbraak en hergebruik waarbij kleurstoffen als bladgroen,..


Lees verder 18 oktober 2011   13 jaar oud
Verse eikenprocessievlinders van eikenprocessierups, 30 september 2010  - Gemeente Dalfsen

Dit jaar zijn met ruim 2400 feromoonvallen ruim 14.000 eikenprocessievlinders gevangen. Dat zijn gemiddeld 5,8 vlinders per val. Dit is een toename van twintig procent ten opzichte van vorig jaar en zelfs een verdubbeling ten..


Lees verder 7 oktober 2011   13 jaar oud