Slakkenjaar of niet?
De NatuurkalenderBericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]
Op basis van de verkoopcijfers van slakkenkorrels lijkt 2011 een matig slakkenjaar te zijn geweest. Uit navraag bij diverse experts en waarnemingen op Waarneming.nl blijkt dat de verkoopcijfers maar een deel van het verhaal vertellen. De kletsnatte zomer lijkt slakken op veel plaatsen wel goed gedaan te hebben, vooral in augustus. Om een beter beeld te krijgen van het aantal slakken vragen we mensen op www.natuurkalender.nl door te geven of ze dit jaar veel of weinig huisjesslakken en naaktslakken aangetroffen hebben.
Uit de verkoopcijfers van slakkenkorrels door de ruim 200 Boerenbond- en Welkoopwinkels in Nederland blijkt dat er dit jaar relatief weinig slakkenkorrels zijn verkocht. Na half april liep de verkoop al weer terug terwijl normaal gesproken die piek later bereikt wordt en hoger komt te liggen. De afname in het voorjaar viel samen met het extreem droge voorjaar. Ook in voorgaande jaren zien we dat na een zeer droge maand de verkoop sterk afneemt maar zich bij een vochtige periode weer herstelt. Dit jaar zagen we echter geen opleving in de verkoop gedurende de zeer natte zomer. Hieruit concludeerden we in eerste instantie dat de slakken waarschijnlijk veel last hadden gehad van de droogte.
Beregening
Aan de reacties van diverse personen waaronder enkele groenexperts blijkt dat het aantal slakken gedurende de zomermaanden niet op enkel de verkoopcijfers van slakkenkorrels gebaseerd kan worden. In de loop van het voorjaar bleek het inderdaad zeer lastig te worden voor veel slakkensoorten. Slakken trokken zich terug in hun schuilplaatsen om de extreme droogte door te komen. Sommige naaktslakken werden tot een meter diep in de bodem aangetroffen. Op plaatsen waar er beregend werd bleven de slakken echter wel actief en konden ze lokaal voor overlast zorgen. Diverse aardbeienkwekers vertelden ons dat ze flinke overlast hadden ervaren.
Zomer
Om een beter beeld te krijgen van het verloop van de slakkenaantallen hebben we de waarnemingen van Waarneming.nl erbij genomen. Hieruit blijkt dat slakken wel degelijk van de regen gedurende de zomer geprofiteerd hebben. Diverse slakkensoorten herstelden zich in de loop van de zomer en vooral in augustus. Hieronder staat het verloop van de waarnemingen van de gewone tuinslak, de witgerande tuinslak en de gewone wegslak. Voor elk van deze soorten zijn in de maand augustus veruit de meeste aantallen gezien.
Meld uw waarnemingen
Om een beter beeld te krijgen van de aantallen slakken in het afgelopen jaar vragen we mensen om via www.natuurkalender.nl door te geven of ze dit jaar weinig, normaal of veel huisjesslakken en/of naaktslakken hebben waargenomen.
Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto’s: Silvia Hellingman