Nieuws
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 31 van 73 - 721 Resultaten

Veel eiken en beuken beginnen nu te verkleuren. Naar verwachting zal de sterkste verkleuring plaatsvinden vanaf 26 oktober. Van een groot deel van de bomen zal rond 26 oktober de helft van het blad de herfsttint hebben en vanaf de..

Doordat de temperaturen in de komende periode verder zullen dalen neemt de tekenactiviteit verder af tot het laagste niveau, zo blijkt uit Tekenradar.nl. Zo’n tien procent van de teken is echter nog op zoek naar bloed...

Naast weersomstandigheden zijn er nieuwe aanwijzingen dat veel rupsenvraat het moment waarop bladeren verkleuren kan vertragen...

We zitten al twee weken in de meteorologische herfst. Hoe staat het eigenlijk met de herfst in de natuur? Wat zou je nu moeten kunnen zien?..

Langzamerhand vallen de eerste rijpe eikels van de bomen. Afhankelijk van het weer vallen de meeste eikels in september en oktober. De hoeveelheid zaad die eiken produceren verschilt erg per jaar. Eens in de zoveel jaar, als de..
De eerste ambrosiapollen in Nederland zijn recent waargenomen door het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis. De komende dagen kan de pollenconcentratie oplopen tot boven de tien pollen per kubieke meter...

In het hele land zijn nu populieren met gele of zelfs afgevallen bladeren te vinden. Hoewel het najaar voor de deur staat, is dit niet de reden dat de populieren er zo herfstig bij staan. De bomen zijn aangetast door een..

Steeds vaker maken mensen melding van prachtige, gestreepte kevers op kruiden als lavendel, rozemarijn en tijm, en vragen zich wat voor kevers dit zijn. Meestal gaat het om het rozemarijngoudhaantje, een kever die veel schade..

Bestrijdingsdiensten hebben tot nu toe tot tachtig procent minder meldingen van wespennesten binnen gekregen dan voorgaande jaren. Het lage aantal is waarschijnlijk veroorzaakt door de extreme temperatuurschommelingen in de winter..
Binnenkort staan de eerste bloemen van de klimop weer in bloei. De bloeiverwachting van De Natuurkalender voorspelt de gemiddelde eerst bloei op 13 september, maar de allereerste kunnen we al de komende week verwachten. Wie geeft..