Nieuws
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 26 van 73 - 721 Resultaten

In een normaal jaar vliegen rouwvliegen vooral in mei en augustus. Dit jaar vliegen ze vooral in september omdat het voorjaar en augustus ongunstig waren...

De weersomstandigheden in het voorjaar en zomer hebben een gunstig effect gehad op langpootmuggen. De afgelopen weken vlogen langpootmuggen in grote aantallen rond. Dagelijks komen er meldingen binnen over massale vluchten...

In feromoonvallen in Drenthe is een recordaantal eikenprocessievlinders gevangen. Met bijna 15.000 vlinders ruim twee keer zoveel als vorig jaar, terwijl het aantal vallen juist lager was en de tellingen nog niet klaar zijn: de..

In het kader van de ambrosiacampagne van de NVWA lanceert Wageningen UR een gratis App ‘Ambrosia Alert’ die mensen helpt bij het herkennen, melden en verwijderen van de hooikoortsplant ambrosia. Het herkennen van ambrosia blijkt..

In het Overijsselse Tuk is sprake van een ware invasie van bladhaantjes. De rood met blauwe kevertjes die leven van vooral onkruiden zijn in zeer grote aantallen neergestreken binnen de bebouwde kom en bedekken grote delen van..

In grote delen van het land zijn dit jaar minder eikenprocessierupsen waargenomen dan in voorgaande jaren. Drenthe is echter een uitzondering. Daar werden bijna twee keer zoveel nesten verwijderd als vorig jaar. Er zijn..

Bloei, bladontplooiing en vruchtrijping vinden bij planten deze eeuw gemiddeld twee weken vroeger plaats dan in het verleden, terwijl bladkleuring en bladval juist een week later plaatsvinden. Dat blijkt uit een onlangs door De..

Het is nu de optimale tijd voor fruitvliegjes. Op film is vastgelegd dat een mannetje ruim vier uur lang blijft proberen om het vrouwtje, met wie hij aan het paren was en dat daarbij om het leven kwam, wakker te krijgen. Zijn..

Het mooie zonnige weer van de afgelopen dagen heeft de grassen goed doen bloeien waardoor de graspollenconcentratie hoog opliep. De afgelopen weken leidde dit op sommige dagen tot gemiddelde maximale klachtenscores boven de 6 (op..

Boerenwormkruid bloeit laat dit jaar. De eerste waarnemingen komen nu binnen bij De Natuurkalender; naar verwachting zal de helft van de eerste bloeiwaarnemingen rond 17 juli gedaan zijn. Dit is bijna twee weken later dan..