Sneeuwklokjes in volle bloei Prof Oudpark, Ede op 17 februari 2018

Natuurjournaal 30 december 2024

Nature Today
30-DEC-2024 - Heb jij al meegedaan aan de Eindejaars Plantenjacht? Winterbloeiers zijn vaak klein maar fijn en toch vrij gemakkelijk te vinden.

De Eindejaars Plantenjacht is in volle gang. Het madeliefje staat op nummer één, gevolgd door straatgras en klein kruiskruid. Niet in de top tien, maar wel in bloei, is het gewoon sneeuwklokje. In zachte winters bloeit hij al in december in tuinen, parken en bossen. Hij is goed herkenbaar aan de klokvormige bloemen. De kleur van de bloemdekbladen is overwegend wit, maar de groene vlek op de binnenste drie bloemdekbladen is ook opvallend. Vroeger werd een afkooksel van sneeuwklokjes gebruikt om braken op te wekken, maar dat lijkt erg onverstandig: het blad, de bloem én de bol van sneeuwklokjes zijn giftig.

Kleine veldkers bloeit vaak al in december

Kleine veldkers is wellicht onopvallend als je er niet op let, maar als je hem eenmaal herkent, zie je hem op allerlei plaatsen. Hij bloeit vaak al in de winter en tijdens de Eindejaars Plantenjacht wordt hij altijd wel waargenomen. Kleine veldkers kan tot maximaal dertig centimeter hoog worden en is een echte pionier. Zo vind je hem op akkers nadat het gewas geoogst is. De bladeren staan in een rozet en de kleine witte bloemetjes staan in een trosje. De bloem heeft meestal maar vier en heel soms vijf meeldraden, de zesde meeldraad ontbreekt vrijwel altijd. De kleine veldkers wijkt hierin af van de standaad in de kruisbloemenfamilie, waarin de bloemen altijd vier lange en twee korte meeldraden hebben.

Nature Today Masterclass

Heb je ook zo’n behoefte aan een positief natuurgeluid en concrete acties voor meer natuur? Doe mee aan de online Nature Today Masterclass. Twaalf weken lang wekelijks korte sessies van toonaangevende sprekers zoals Arnold van Vliet en Jelle de Jong. De masterclass geeft je inspiratie, kennis en concrete ideeën. En vooral een flinke dosis hoop en moed om bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Arnold van Vliet; Ed Stikvoort, Saxifraga