Natuurjournaal 25 december 2024
Nature TodayDe botervis is nu erg actief, want de paaitijd van deze vis valt midden in de winter. Hij leeft in ondiep water en je kan hem zien in rotspoeltjes of tussen het zeewier. Tot de jaren tachtig was het een algemene vis in onze wateren, maar inmiddels staat hij als kwetsbaar op de Rode Lijst. De botervis dankt zijn naam aan zijn bijzonder glibberige huid. De botervis uit Nederlandse wateren wordt niet veel door mensen gegeten, met botervis voor menselijke consumptie wordt meestal botermakreel bedoeld. Vogels lusten wel een botervisje, afgelopen november werd in IJmuiden deze foto gemaakt.
Misschien wel een van de meest bijzondere namen in de natuur: de peper-en-zoutvlinder. Waarschijnlijk vanwege het gespikkelde uiterlijk van deze nachtvlinder, want ook in andere talen komt de verwijzing naar peper terug (Engels: Peppered moth, Frans: la Phalène poivrée). Omdat de rupsen onder andere op berken leven, wordt deze nachtvlinder ook wel berkenspanner genoemd. Er zijn twee verschijningsvormen: wit met zwarte spikkeltjes en (vrijwel) geheel zwart. We moeten nog even wachten voordat we deze vlinder weer kunnen aantreffen, hij zit nu diep in de grond verscholen als pop. Pas in het voorjaar wurmt de vlinder zich naar buiten. Van mei tot juli kan je hem zomaar in je tuin aantreffen.
Nature Today Masterclass Heb je ook zo’n behoefte aan een positief natuurgeluid en concrete acties voor meer natuur? Doe mee aan de online Nature Today Masterclass. Twaalf weken lang wekelijks korte sessies van toonaangevende sprekers zoals Arnold van Vliet en Jelle de Jong. De masterclass geeft je inspiratie, kennis en concrete ideeën. En vooral een flinke dosis hoop en moed om bij te dragen aan een duurzame toekomst. |
Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: August van Rijn, Waarneming.nl; Peter Meininger, Saxifraga