Aedes aegypti.

Muggen op Bonaire in kaart brengen

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)
2-OKT-2024 - Wetenschappers van het Naturalis Biodiversity Center, Universiteit Leiden, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Nederlandse Voedsel– en Warenautoriteit hebben op Bonaire een spannend onderzoek afgerond naar de leefgebieden van verschillende muggensoorten. Leefgebieden zijn in kaart gebracht om maatregelen tegen door muggen overgedragen ziektes te verbeteren.

Met Ecological Niche Modeling zijn leefgebieden van muggen in diverse omgevingen in kaart gebracht. Dankzij meer inzicht in de lokale omgevingsfactoren die de verspreiding van muggen beïnvloeden, kunnen maatregelen voor de volksgezondheid beter voorbereid worden op de toegenomen risico’s van door muggen overgedragen ziekten, vooral naarmate het klimaat verandert.

Wat hebben ze ontdekt?

De studie onthulde duidelijke habitatvoorkeuren. Twee inheemse soorten, de zwarte zoutmoerasmug (Aedes taeniorhynchus) en de krabbengatmug (Deinocerites species), geven de voorkeur aan mangroven en natuurlijke wetlands. Twee andere inheemse soorten specialiseren zich in boomholen of moerassen. Twee niet-inheemse soorten, de denguemug (Aedes aegypti) en de zuidelijke huismug (Culex quinquefasciatus), beide bekende ziekteverspreiders, gedijen goed in stedelijke omgevingen. De onderzoekers hebben deze patronen met fijnmazige kaarten (10 x 10 meter) in kaart gebracht. Het laat zien hoe lokale factoren, zoals nabijheid van stedelijke gebieden, mangroven en waterlichamen, invloed hebben op de verspreiding van muggen.

Ziektebestrijding

Dit onderzoek naar de biodiversiteit van muggen en hun habitat is essentieel voor de risicobeoordeling van door muggen overgedragen ziekten in het Nederlands Caribisch gebied. Door te weten welke soorten er precies zijn en waar ze waarschijnlijk het meest voorkomen, kunnen er efficiëntere bestrijdingsmaatregelen genomen worden.

De zuidelijke huismug is een bekende ziekteverspreider en gedijt goed in stedelijke omgeving

Meer informatie

Tekst: Dutch Caribbean Nature Alliance
Foto's: Pong Moji (leadfoto: denguemug (Aedes aegypti)); Arnav Ray