Laat je Groene vingers de vrije loop met de Groene Gids
Naturalis Biodiversity CenterASN Bank vroeg in een poll in de ASN Nieuwsbrief aan hun klanten op welk gebied van de woon- en leefomgeving de behoefte aan natuurvriendelijkheid het grootst is. Uit de ruim 9.000 reacties bleek dat 42 procent van de respondenten wil weten wat er om het huis gedaan kan worden om biodiversiteit te bevorderen. Met die vraag ging het onderzoeksteam van Kennis Natuurlijk! aan de slag. Zij stelden de Groene Gids samen. In deze gids staan verschillende maatregelen die je kunt nemen om je huis of een openbare ruimte groener en klimaatadaptief te maken.
De problemen rondom klimaat en biodiversiteit kunnen zwaar voelen. Het is vaak onduidelijk wat je zelf kunt doen om biodiversiteit te bevorderen en klimaatadaptatie te versnellen. Vanuit deze hoek kwamen onderzoekers Bart Boer en Vivienne Vermeulen van de HAS Green Academy met het idee van de Groene Gids. Patrick van den Bos, productmarketeer Duurzaam Verzekeren bij ASN Bank en opdrachtgever van Kennis Natuurlijk! is blij met het resultaat. “Verrassend compleet en uitgebreid, dat is de Groene Gids uiteindelijk geworden. Met veel tips en handleidingen erbij, is er voor een ieder wel iets uit deze gids te halen. Dat is precies de manier waarop wij iedereen met groene bedoelingen willen ondersteunen.”
Gebruiksvriendelijkheid voorop
De gids heeft als doel om gebruikers op een makkelijke en laagdrempelige manier handvatten te geven, zodat zij kunnen bijdragen aan klimaatadaptatie en biodiversiteit in hun eigen omgeving. Om dit te doen heeft de tool een interactieve en gebruiksvriendelijke basis. De gids begint met een beslisboom die helpt een maatregel te kiezen die bij de gebruiker past. Je kiest eerst waar je iets wilt doen, om het huis of in een openbare ruimte. Vervolgens maak je de keuze tussen klimaatadaptatie of het bevorderen van biodiversiteit en geef je antwoord op de vraag welk probleem je wilt aanpakken, of voor welke diersoort je aan de slag gaat. De beslisboom stuurt je dan door naar de maatregel die het best bij jou past.
Nadat is bepaald welke maatregel het beste past, kun je aan de slag. De Groene Gids geeft je een stappenplan dat er altijd als volgt uitziet: controleer de omgeving, wetten en regels, kennis en vaardigheden, uitvoering. Deze stappen helpen je met de voorbereiding en de uitvoering van de maatregelen. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.
Verschillende niveaus
Niet iedereen kan zomaar bomen gaan planten of een groen dak aanleggen. Daarom hebben de maatregelen een ‘Groene vinger’-niveau, waaraan je de inspanning kunt aflezen. Niveau 1 is het minst intensief, niveau 3 vraagt de meeste energie. Naast deze niveaus is het ook makkelijk te zien hoeveel impact de maatregel heeft op biodiversiteit, waterverbruik en hittevermindering. Zo zie je in een oogopslag wat voor impact je kunt maken. Dankzij het ruime aanbod aan maatregelen en niveaubepalingen, is de gids te gebruiken door iedereen. Geen tuin of balkon? Geen probleem! Verander een parkeerplaats in de buurt, of pak de stoep aan. Niet alleen de maatregelen zijn breed inzetbaar: doordat de gids zelf interactief is, is hij overzichtelijk en makkelijk te gebruiken. “Hiermee kunnen onze klanten zelf ook direct impact maken om hun omgeving biodiverser en natuurinclusiever te maken. Een praktische handleiding voor iedereen die een groenere wereld wenst”, aldus Patrick.
Meer informatie
- Enthousiast geworden? Download De Groene Gids (pdf: 40 MB).
- Kennis Natuurlijk! is een project van Naturalis, dat in samenwerking met ASN Bank en a.s.r. tot stand is gebracht. ASN Bank en a.s.r. willen samen met Naturalis een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de maatschappij. Het project richt zich op het gezond, natuurinclusief en klimaatbestendig maken van onze woon-, werk- en leefomgeving. Het onderzoek dat hiervoor nodig is wordt financieel ondersteund door ASN Bank, die hiervoor 10 procent van de inkomsten van ASN Verzekeringen beschikbaar stelt. Door deze samenwerking kunnen we gezamenlijk kennisvragen beantwoorden, die anders onbeantwoord blijven.
- Lees meer over Kennis Natuurlijk!
Tekst: Jade Eversmann, Naturalis Biodiversity Center
Foto's: iStock (leadfoto); GettyImages; Naturalis Biodiversity Center