Groen kaardertje

Spinnentelling 2023 op 9 en 10 september

EIS Kenniscentrum Insecten, Jaarrond Tuintelling
1-SEP-2023 - Op zaterdag 9 en zondag 10 september vindt de Nationale Spinnentelling 2023 plaats. Iedereen kan meedoen door in dat weekend in huis en in de tuin op zoek te gaan naar zoveel mogelijk soorten spinnen en de telling door te geven via Tuintelling.nl.

In de vorige tien edities gingen vele enthousiastelingen tijdens dit telweekend al op zoek naar spinnen. Ze zijn niet alleen in de tuin te vinden, maar ook in huis komen vaak spinnen voor. Misschien verwacht je het niet, maar zelfs in hoge appartementen en flats zijn spinnen te vinden. De tellingen tijdens de spinnentelling zijn een weerspiegeling van de grote diversiteit aan spinnen die in huizen en tuinen voorkomt. In de afgelopen tien jaar was de kruisspin vaak de talrijkste spin, zo ook in 2022. De grote trilspin en de venstersectorspin stonden in 2022 op nummer twee en drie. Maar de getelde aantallen en de verhoudingen in de top tien veranderen in de loop der jaren. Door mee te doen aan de Tuintelling help je om deze ontwikkelingen te volgen.

Het soortenboek biedt een overzicht van de meest waargenomen spinnen in huis en tuin

Spinnen zoeken en herkennen

Spinnen zoeken kan op allerlei manieren. Je kunt in de tuin zoeken op en tussen planten, onder bladeren, op de grond of tussen stenen. Maar ook in en om het huis zijn spinnen te vinden in hoeken, gaatjes en langs randjes van kozijnen of deuren. Je kunt zelfs in het donker met een zaklamp op zoek naar nachtactieve spinnen. Om de spinnen vervolgens te herkennen kun je de Spinnenzoekkaart (pdf: 0,8 MB) gebruiken of het Soortenboek op de website van Tuintelling.nl. Daarin vind je foto's en informatie over de meest voorkomende spinnen.

Zo werkt de spinnentelling

  1. Vind en tel de spinnen door op zaterdag 9 en/of zondag 10 september op zoek te gaan in je tuin en in huis.
  2. Bepaal welke soort het is op de Spinnenzoekkaart (pdf: 0,8 MB). Je kunt ook het Soortenboek gebruiken. Lijkt jouw spin niet op de afgebeelde soorten, zoek dan eventueel verder op internet of vraag om hulp via een forum of Facebookgroep. 
  3. Geef je tellingen door. Log hiervoor in of meld je aan bij Tuintelling.nl. Bevestig de datum en geef per gevonden soort het aantal exemplaren dat je hebt gezien door via de knop 'telling invoeren'.
  4. Heb je een spinnensoort waargenomen die niet op het telformulier staat, dan kun je de soort zelf invullen in een tekstvak 'overige soort'.
  5. Zorg dat je niet twee keer dezelfde spin doorgeeft. Zie je later op de dag of een volgende dag een andere spin, dan maak je gewoon een nieuwe telling aan en geef je die door.

Herfsthangmatspin

Jaarrond Tuintelling

De Spinnentelling is ooit opgestart door EIS Kenniscentrum InsectenVroege VogelsNaturalis en Natuurmuseum Fryslân. Sinds enkele jaren is het een evenement van Tuintelling.nl, een project van zeven samenwerkende natuurorganisaties. Iedereen kan meedoen aan de tellingen van Tuintelling.nl. Tellers die nog een stapje meer willen, kunnen in de Jaarrond Tuintelling het hele jaar dieren en planten tellen in de tuin. Door mee te doen aan de Jaarrond Tuintelling help je op een leuke manier met het verzamelen van kennis over de natuur in tuinen.

Meer informatie

Tekst: Johan van ’t Bosch en Jinze Noordijk, EIS Kenniscentrum Insecten
Beeld: Hans Jonkman (leadfoto: groen kaardertje); Tuintelling.nl
Zoekkaart: EIS Kenniscentrum Insecten