Wetenschappers ontdekken 380 nieuwe soorten in Zuidoost-Azië
WWF NederlandVandaag verschijnt het rapport (pdf: 23,0 MB) van het Wereld Natuur Fonds waarin die 290 planten, 19 vissen, 24 amfibieën, 46 reptielen en een zoogdier staan beschreven.
Dit brengt het totale aantal vaatplanten, vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren dat sinds 1997 in het stroomgebied van de Mekong is beschreven op 3.389. Honderden wetenschappers van universiteiten, natuurbeschermingsorganisaties en onderzoeksinstituten van over de hele wereld werkten in 2021 en 2022 samen in Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam.
Nu veel van de soorten al met uitsterven worden bedreigd door menselijke activiteiten, roept WWF de regeringen in de regio op om de bescherming van deze zeldzame, verbazingwekkende wezens en hun leefgebieden te verbeteren.
Na jaren wetenschappelijk onderzoek nog steeds nieuwe soorten
"Deze opmerkelijke soorten zijn misschien nieuw voor de wetenschap, maar ze hebben gedurende miljoenen jaren overleefd en zijn geëvolueerd in de Mekong-regio. Wat ons mensen eraan herinnert dat ze er al heel lang waren voordat onze soort naar deze regio verhuisde," aldus K. Yoganand, WWF-Greater Mekong regionale natuurleider. De nieuwe soorten staan onder grote druk door ontbossing, aantasting van leefgebieden, aanleg van wegen, verlies van beken en rivieren, vervuiling, ziektes die door menselijke activiteiten worden verspreid, concurrentie van invasieve soorten en de verwoestende gevolgen van de illegale handel in wilde dieren en planten.
Hans Beukeboom, expert van WWF-Nederland op gebied van bedreigde soorten voegt toe: "Het is heel bijzonder dat we nog steeds zoveel nieuwe soorten en zelfs een nieuw zoogdier ontdekken. Het is het bewijs dat het stroomgebied van de Mekong op gebied van biodiversiteit ongekend is. Veel soorten zijn al uitgestorven voordat ze ontdekt zijn, we moeten er alles aan doen om hun uitsterven te stoppen, hun leefgebieden te beschermen en hun herstel te helpen. "
Hoogtepunten van het rapport zijn onder meer
-
De Cambodjaanse agma met blauwe kuif, een agressieve hagedis die van kleur verandert als verdedigingsmechanisme.
-
Hayes' dikkeduimmyotis, een vleermuis met muisoren en ongewone vlezige duimen.
-
Khoi's bemoste kikker, een grote, spectaculaire kikker die mosgroen gekleurd is, waardoor hij opgaat in de met mos bedekte steenachtige achtergrond.
-
Dendrobium fuscifaucium, een miniatuurorchidee met schitterende roze en felgele kleuren die lijkt op de beroemde 'Mahna mahna'-muppets.
-
Suzhen's krait, een extreem giftige slang, genoemd naar Bai Su Zhen, een slangengodin uit een Chinese mythe: de legende van de witte slang.
-
Cleyera bokorensis, een groenblijvende struik die wordt bedreigd door een Cambodjaans casino, dam en woonwijk.
-
De Thaise krokodillensalamander in Vietnam die wordt bedreigd door landbouw en houtkap, en ook doordat die als traditioneel middel tegen buikpijn en parasitaire infecties wordt gebruikt door de lokale gemeenschap.
-
Thailand's kromtenige gekko is vernoemd naar de mythische boomnimf – Rukha Deva – die in bomen leeft en de bossen beschermt. Het dier is ontdekt in het Tenasserim-gebergte op de grens met Myanmar, opent agressief zijn mond en zwaait zijn staart heen en weer wanneer hij wordt bedreigd.
Bescherming met nieuwe technologieën
Helaas sterven veel soorten uit voordat ze zelfs maar ontdekt zijn. Wetenschappers geven aan dat het gebruik van nieuwe technologieën zoals bio-akoestiek en genetische sequencing nodig zijn om hen te helpen meer soorten te ontdekken in deze hotspot van biodiversiteit.
Om de achteruitgang van wilde dieren een halt toe te roepen, versterkt WWF het beheer van beschermde gebieden en pakt het de strikkencrisis, de illegale markten voor wilde dieren, de online handel in wilde dieren en de financiële misdrijven in verband met de handel in wilde dieren aan.
WWF werkt samen met overheids-, non-profit- en particuliere partners in de vijf landen van het stroomgebied van de Mekong aan bescherming van de soorten en hun leefgebied. Belangrijke wilde dieren zoals Aziatische olifanten, Irrawaddy-dolfijnen en tijgers, en ook de bossen, rivieren en oceanen waarvan ze afhankelijk zijn, worden beschermd.
Meer informatie
- Rapport New species discoveries in the Greater Mekong 2021 & 2022 (pdf: 23,0 MB).
- Lees een blog van Daphne Willems over de groeiende populatie Yangtze-bruinvissen (rivierdolfijnen)
- Download het 'Living Planet Report Nederland 2023 - Kiezen voor natuurherstel (pdf; 71,1 MB) en lees hoe het met de Nederlandse natuur gaat.
Tekst: WWF
Foto's: Thadoe Wai, WWF-Myanmar (leadfoto: Dario tigris); Keooudone Souvannakhoummane; Henrik Bringsoe; Peter Geissler