Natuurjournaal 2 april 2023
Nature TodayIn bossen en parken, ergens in een dichte struik, heeft de staartmees een nest gebouwd. Dat is een kunstige bol, een beetje langwerpig en met een opening erin natuurlijk. Dit bouwwerk heeft de staartmees gemaakt van mos en korstmos, dat bij elkaar wordt gehouden met spinrag. In het knusse nest broeden staartmezen twee weken op flink wat eieren, wel acht tot twaalf stuks. Staartmezen zijn geen globetrotters, ze blijven het hele jaar op dezelfde plek, in de buurt waar ze geboren zijn. Zitten ze ook bij jou in de buurt? Met een abonnement op de Nature Today-app kun je zien of je ze op jouw locatie kan tegenkomen.
Een hele hoop kronkelende, aalachtige vissen in een ondiepe beek zoals op dit filmpje, dat moeten wel beekprikken zijn. Die zitten nu middenin de paaitijd, maar dit gekronkel kan je niet overal tegenkomen. De beekprik is heel zeldzaam en vanwege zijn voorliefde voor stromende beken met schoon water op maar een paar plekken te vinden in Nederland. Om te paaien zoeken ze in sprengen en beken een plek met grind en stromend water. Daar maken de vissen een nestkuiltje: met hun zuigmond pakken ze steentjes op en maken een rand rond het nestje. Tussen het gekronkel van alle vissen zuigt één mannetje zich vast aan een vrouwelijke beekprik, en in die innige verstrengeling worden de eitjes afgezet en bevrucht. Hiervoor hebben de beekprikken zeven jaar lang als vissenlarve in de bodem van de beek doorgebracht, en daarna vanaf het einde van de zomer als volwassen vis rustig gewacht tot dit moment. Zelfs eten deden ze niet, die gekke en een beetje enge mond gebruiken ze dus alleen tijdens het paaien! Wat een toewijding, en na het paaien sterven de beekprikken. Dan is het weer wachten op de nieuwe generatie.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Kentish Plumber, Flickr; Frits Bink, Saxifraga