Natuurjournaal 25 maart 2023
Nature TodayDe witte kwikstaart is ook weer terug! Op een paar spaarzame stadse kwikstaarten na, hebben ze overwinterd in Noord-Afrika. De terugkeer was wat later door de kou aan het begin van de maand, maar nu zijn ze er, en hoe. Doortrekkers die noordoostelijker dan Nederland broeden, trekken namelijk ook door het land. Deze week zijn er hier dus de meeste witte kwikstaarten van het jaar! Wil je er eentje zien? Witte kwikstaarten houden van kleinschalig open landschap, waar veel insecten te vinden zijn. Behalve op het platteland kun je ze ook zien op open plekken in de stad, zoals grasvelden, parken maar ook bedrijventerreinen. Kijk vooral op de grond, want daar zoeken ze lopend en rennend naar voedsel.
Witte kwikstaarten zitten ook graag aan de kust, en als je daar bent kun je vandaag meedoen met de Schelpenteldag! Dat kan overal op het strand met behulp van een zoekkaart, en op verschillende plekken staan schelpenexperts klaar om je te helpen. Een van de grotere schelpen die je overal in Nederland kan vinden is de strandgaper. Die is helemaal wit en kan zo’n vijftien centimeter lang worden. Vooral in Zeeland kun je ook fossiele strandgapers vinden. Die zijn miljoenen jaren oud: de strandgaper verscheen 3,5 miljoen jaar geleden in Nederland, maar verdween weer tijdens de ijstijd 1,8 miljoen jaar geleden. Aan de andere kant van de Atlantische oceaan overleefde de soort wel, en ze zijn in de middeleeuwen waarschijnlijk terug meegelift naar Europa op schepen vanuit Groenland. Sinds zevenhonderd jaar zijn ze weer te vinden op onze stranden.
Ben je niet in de buurt van het strand dit weekend? Tel dan geen schelpen, maar doe mee met de Kikkerdriltelling.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Sylvia van Leeuwen, Waarneming.nl