Natuurjournaal 24 maart 2023
Nature TodayNa de winter valt het gewei van het edelhert af. Dat van de mannen dan, hindes hebben geen gewei. Direct begint het nieuwe gewei te groeien vanuit de zogenaamde rozestokken. Zo hebben de herten in de zomer weer een volgroeid gewei, klaar voor de bronsttijd. Tijdens de groei is het gewei bedekt met een zachte 'bast.' Elk jaar komen er meer vertakkingen bij, en wordt het gewei groter en zwaarder. Tot geweien met acht of zelfs tot wel dertien vertakkingen. Nogal wat om op je hoofd te hebben! Bij voedselgebrek en oudere herten wordt het gewei juist weer kleiner, en ook de hoeveelheid kalk in een gebied heeft invloed op de grootte.
Om straatgras te zien hoef je meestal maar een paar stappen de deur uit te zetten. Het eenjarige grasje is namelijk een echte straatmadelief, die overal in de versteende stad toch een groeiplek weet te vinden. Nu de lente echt is begonnen, kiemen de zaadjes en in onvoorstelbaar korte tijd staat er ineens een grasje in bloei bij je op de stoep. Maar twee weken heeft straatgras nodig om te ontkiemen, te groeien, te bloeien en weer nieuw zaad te ontwikkelen. Voordat er een borstelwagen of iemand met een onkruidkrabber langskomt, heeft straatgras zich alweer voortgeplant.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Kees van Berkel, Saxifraga; Sten Porse, Wikimedia Commons