Natuurjournaal 28 februari 2023
Nature TodayEr komt meer oost in de wind deze week en dat kan zorgen voor interessante aanspoelsels op het strand. Voor de Hollandse kust is (noord)oostenwind namelijk aflandige wind, en dat zorgt juist voor een onderstroom richting de kust. Een onderstroom die schelpen en andere zeedieren meeneemt van de zeebodem naar het strand. Wie weet zie je de Amerikaanse boormossel, de grote strandschelp of mosdiertjes. De kou zorgt er ook soms aan het einde van de winter voor dat er massaal zeesterren aanspoelen. Een bijzonder gezicht. Nog leuker is het om een gewone slangster te vinden. Ook een zeester, maar met slanke armen en zonder de vele voetjes van de gewone zeester. Dit is de beste tijd van het jaar, en het weer werkt mee. Een goede reden voor een strandwandeling!
Het strand en de kust is ook de lievelingsstek van de sneeuwgors. Dit mooi gekleurde gorsje is in Nederland als trekvogel in de herfst en de winter te gast. Met veel zijn ze niet, er overwinteren een paar duizend sneeuwgorzen bij ons. Des te leuker als je ze ziet. Ze zijn vrij licht gekleurd met veel wit en rossig bruine strepen op de rug. Als je ze goed in de kijker hebt valt de gele snavel op, maar ook in vlucht zijn ze goed herkenbaar aan de grote witte vlekken op de vleugels. Voor de sneeuwgors is het nu tijd om ervandoor te gaan. Naar de kale, rotsige broedgebieden van Noord-Rusland tot in IJsland. Of zelfs nog verder: Oost-Groenland.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Sytske Dijksen, Foto Fitis, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga