Boomhommel koningin

Natuurjournaal 27 februari 2023

Nature Today
27-FEB-2023 - Boomhommel heeft honger en holenduif in de verdediging.

Na de winter zijn hommels als een van de eerste insecten weer te zien. Met hun vacht en door hun grootte kunnen ze al vliegen als het nog niet heel warm is. En van de hommels is de boomhommel de vroegste, ze is al vanaf half februari te zien. Ze, want alleen de koninginnen hebben overwinterd. Zo’n hommelkoningin begint het jaar met enorme honger. Allereerst moet er gegeten worden! Gelukkig zijn er al genoeg bloeiende krokussen en dovenetels te vinden. Zodra ze weer gevoed en fit is, gaat ze een nestplek zoeken. Boomhommels kiezen daarvoor nestkastjes en boomholtes. Graag met een oud mezennest erin, goed voor de isolatie. Met de kou deze week kruipen de boomhommelkoninginnen weer even weg, maar in de zon op een beschutte plek kun je er misschien toch eentje bij de krokussen zien vliegen.

Deze holenduif heeft zo te zien een mooie nestholte gevonden

De liefde voor boomholtes deelt de boomhommel met de holenduif. Die naam hebben ze niet voor niks, ze broeden in boomholtes, in holtes in gebouwen en in konijnenholen. ’s Winters zijn holenduiven in de buurt gebleven van hun broedgebied, en nu worden de beste nestplaatsen alweer verdedigd. Ook al duurt het nog tot mei voor ze gaan broeden. Holenduiven lijken op houtduiven, maar ze zijn kleiner en slanker, en missen de witte keelvlek en vleugelstrepen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Martin Cooper, Flickr; Jan van der Straaten, Saxifraga