Natuurjournaal 26 februari 2023
Nature TodayGeribbelde kokkels, roze en gele nonnetjes, en lange scheermessen: schelpen die je vaak ziet en makkelijk herkent. Maar er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken op het strand! Een andere herkenbare en algemene schelp is die van de Amerikaanse boormossel. De schelpen zijn wit of geelwit, vrij langgerekt en geribbeld. De schelpdieren leven in zelfgeboorde gaten op de zeebodem, in veenbanken en ook wel in stevige klei. Daar filteren ze voedsel uit het water. De aangespoelde schelpen – enkel of nog aan elkaar als doublet – zijn slechts het overblijfsel van de tweekleppige, die tien jaar oud kan worden.
De meeste tweekleppige schelpen zijn asymmetrisch – als je naar één van de twee schelphelften kijkt. Bij de Amerikaanse boormossel is het heel duidelijk, bij andere moet je goed kijken. De grote strandschelp lijkt soms helemaal symmetrisch, met de top bijna precies in het midden. Toch zijn beide zijden net niet helemaal gelijk. De vrij dunne schelpen zijn glad en glanzend, met fijne horizontale groeilijnen. Ze kunnen grijsbruin, lichtbruin of zelfs bijna roze zijn, soms lopen er vanuit de top donkere banden, als stralen. De naam zegt het al, de grote strandschelp wordt vrij groot – voor een schelp – zo’n vijf bij zes centimeter. Soms spoelen ze na een storm massaal aan, met veel levende exemplaren. Ze wonen niet op het strand, normaal zitten ze ingegraven in de bodem, van vlak onder de laagwaterlijn tot een diepte van vijftig meter.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: 4028mdk09, Wikimedia Commons; Sytske Dijksen - Foto Fitis, Saxifraga