Natuurjournaal 25 februari 2023
Nature TodayIn de Nature Today-plantenlijst voor heel Nederland – met de planten met de meeste waarnemingen in de afgelopen twee weken – is te zien dat voorjaarsbloeiers stijgen in de lijst. Grote ereprijs bijvoorbeeld, die naar hartenlust bloeit en daarmee doorgaat tot in november. Bij de blauwe bloemen zie je misschien ook al insecten op zoek naar nectar. Grote ereprijs heeft een voorkeur voor kleigrond en is heel algemeen in het westen en langs de rivieren. Op zandgrond staat ze alleen op zonnige open plekken. Dit lieflijke plantje lijkt heel gewoon, maar is eigenlijk afkomstig uit berggebieden in Zuidwest-Azië. Vanuit een botanische tuin in Duitsland heeft ze in de negentiende eeuw heel Europa veroverd.
Een opmerkelijke plant vrij hoog in de lijst is de Italiaanse aronskelk. Die staat toch zeker nog niet in bloei? Dat niet inderdaad, maar de bladeren van Italiaanse aronskelk zijn al wel te zien. Vanaf de herfst verschijnen ze weer, terwijl die van de inheemse gevlekte aronskelk sinds deze maand weer boven de grond komen. Het zijn allebei vrij zeldzame planten, maar de glimmend groene bladeren zijn opvallend en goed te herkennen. Het zijn dan ook typisch soorten waar veel waarnemingen van worden doorgegeven. De gevlekte aronskelk heeft stompe, pijlvormige bladeren die soms zwartpaars gevlekt zijn. De bladeren van Italiaanse aronskelk zijn veel puntiger en hebben geelwitte aderen. Beide groeien ze op lichtbeschaduwde plaatsen op rijke, humeuze en vaak kalkrijke grond.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Mirella Bruni, Flickr; Rutger Barendse, Saxifraga