Natuurjournaal 6 februari 2023
Nature TodayNu er nog geen bladeren aan de bomen zitten, kan je nog goed zien hoe een boom eruit ziet zonder. Veel boomsilhouetten zijn best moeilijk te beschrijven. Voor de linde – de zomerlinde of de winterlinde – geldt dat in ieder geval niet. Van enige afstand kan je zien dat het silhouet van een kale lindeboom hartvormig is, met de punt naar boven. Het leuke is dat de bladeren van lindes eveneens hartvormig zijn. Iets om in de loop van het jaar maar eens in de gaten te houden, het is onmiskenbaar.
Op de bladeren van hulst kan je vaak de vreetsporen zien van de larve van de hulstvlieg. Het zijn bruingele vlekken, veelal rondachtig. Dat beestje vreet zich door het blad heen, mooi beschermd tegen rovers. Dacht hij, maar er is altijd wel iemand die dat door heeft. Ze worden dan ook uit de hulstbladeren gepikt door verschillende soorten mezen. Dat levert vaak een gat op in het blad, ergens in de verkleuring, daar heeft dus die larve gezeten. Je noemt dit een dubbelspoor: de vlek toont de aanwezigheid van de larve aan en het gat dat er een mees bezig is geweest. Als je er een keer wat beter op let, zal je dit verschijnsel wel vaker zien.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst en foto’s: Mike Hirschler, IVN