Natuurjournaal 19 januari 2023
Nature TodayTuiniers op zandige grond kennen veldkersjes als onkruid in het vroege voorjaar. Maar ook nu staat er al een veldkers in bloei: de Aziatische veldkers. Deze soort lijkt veel op de inheemse kleine veldkers en bosveldkers, maar is pas sinds 2009 in Nederland. Waarschijnlijk is ze als verstekeling meegekomen met gekweekte planten. Het lijkt vooral een stadsliefhebber te zijn die opduikt in tuinen, langs gevels en andere vergeten hoekjes. Het is geen opvallend plantje, maar nu in de winter trekken de witte bloempjes wel de aandacht.
Op het strand vind je nu veel eikapsels van de stekelrog. Het zijn kleine, donkere pakketjes met vier ‘hoorns’. Roggeneieren van verschillende soorten zijn lastig uit elkaar te houden, maar die van de stekelrog spoelen het meeste aan op onze stranden. De stekelroggen zelf leven op de zeebodem, twintig tot driehonderd meter diep. Daar liggen ze doodstil te wachten tot er een lekker hapje voorbijkomt, zoals een kreeftje of een visje. De vrouwtjes leggen de eieren in het voorjaar, en in elk ei groeit één babyrog die na vier tot vijf maanden uitkomt.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Rutger Barendse, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga