struisvaren

Natuurjournaal 2 januari 2023

Nature Today
2-JAN-2023 - Scholekster met stompe snavel en bruine struisvaren.

Op open plekken in bossen – en in tuinen – staan dorre pluimen varenblad recht overeind. Deze zijn van de struisvaren, een Midden-Europese soort die uit tuinen is verwilderd. De bruine bladeren die je nu ziet, dragen de sporen waarmee varens zich voortplanten. Die sporenbladeren zien er apart uit, het blad is dik en over de sporen gekruld. In het vroege voorjaar laten ze de sporen los. Daarna groeit er een nieuwe pluim met frisgroene bladeren, net een struisvogelstaart. In het midden daarvan zitten de nieuwe sporenbladeren weer verstopt.  

De snavel van de scholekster wordt gebruikt als zwaar gereedschap

In 2023 neemt de scholekster het stokje over van de merel, het is het Jaar van de Scholekster. De scholekster is een wadvogel, weidevogel, en ook steeds meer een stadsvogel. Daar broedt ze op platte daken en zoekt naar wormen in grasveldjes. Maar nu niet, scholeksters trekken in de winter naar de Wadden en Zeeland. Op wadplaten en slikken prikken ze met hun snavel in de modder naar pieren en schelpen. Niet zomaar een snavel: hij blijft altijd groeien, omdat hij ook snel afslijt. Nu zijn ze extra stomp, als met een beitel worden er schelpen mee opengehakt.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Urmas Ojango, Flickr; Darren Hillman, Flickr