Natuurjournaal 11 december 2022
Nature TodayJongvolwassen rivierprikken beginnen aan hun reis naar zee, en verlaten de plek waar ze zijn opgegroeid. Ze hebben vier jaar als larf in de bodem van rivieren en beken geleefd. Ingegraven in het slib op de bodem, hebben de blinde en tandeloze larven geleefd van dood organisch materiaal. Aan het eind van de zomer zijn ze veranderd in volwassen rivierprikken van zo’n tien centimeter lang. Nu zijn ze op weg naar de kust, waar ze een paar jaar een heel andere levenswijze erop na houden. Met hun ronde bek en scherpe tanden zuigen ze zich vast aan vissen en drinken de lichaamssappen van hun prooi. De zilverige vissen worden dertig tot vijftig centimeter lang, en hebben opvallende ronde kieuwen. Als ze volgroeid zijn, maken ze in de winter nog één keer de reis terug, stroomopwaarts naar hun geboortegrond. Wie weet komen de jonge en oude rivierprikken elkaar onderweg wel tegen.
Onder de spiegel van het wateroppervlak leven meer dieren dan je denkt; er zijn alleen al bijna tachtig soorten zoetwatervissen in Nederland. Maar ook heel veel insecten, slakken en andere weekdieren en natuurlijk salamanders en kikkers. Heb je geen zin om je kop in de sloot te steken om te ontdekken wat er allemaal rondzwemt? Kijk dan, gewoon vanuit je luie stoel, naar de fascinerende documentaire Nederland Onder Water.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Sytske Dijksen-Foto Fitis, Saxifraga; Eric Gibcus, Saxifraga