Natuurjournaal 7 december 2022
Nature TodayWelke dieren gaan in winterslaap om de kou te overleven? Tot het voorjaar is het elke woensdag Winterslaapwoensdag in het natuurjournaal en nemen we twee soorten onder de loep.
Als er één zoogdier bekend is om zijn verzamelwoede, is het wel de eekhoorn. In de herfst eten ze hun buik rond aan alle zaden, noten en paddenstoelen. Maar ze hebben er ook nog heel veel verstopt in de grond, in boomholtes of tussen de takken geklemd. De eekhoorn heeft dan op twee manieren een wintervoorraad aangelegd: een eigen vetreserve en verstopt voedsel. Gedurende de winter doen ze het rustig aan, en brengen veel tijd door in hun grote slaapnest. Dat is een grote bol van takken die van binnen bekleed is met mos en gras. Paartjes slapen vaak bij elkaar. In de ochtend zijn de eekhoorns een paar uur buiten en zoeken dan systematisch naar hun verstopte eten. Alleen bij hele harde wind, ijzel of een dik pak sneeuw blijven ze de hele dag binnen.
Hoe kan het ook anders, de hamster is een echte hamsteraar. Als je z’n andere naam kent – korenwolf – weet je ook waar zijn wintervoorraad uit bestaat. Heel veel graankorrels! In de ondergrondse burcht heeft elke hamster een voorraadkamer, waarin bij de meest verwoede verzamelaars wel vijftien kilo graan kan zitten. In de winter gaan hamsters ondergronds; in een kamer vol hooi zijn ze vanaf de herfst in winterslaap. Daarbij kan de lichaamstemperatuur dalen tot vijf graden Celsius. Dan worden ze even wakker, warmen weer op en eten van hun voorraad, en slapen weer verder. Sommige hamsters zijn niet zulke slapers, ze blijven de hele winter actief, maar blijven wel in hun burcht.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; SgH Vienna, Wikimedia Commons