Egel in nest

Natuurjournaal 2 november 2022

Nature Today
2-NOV-2022 - Winterslaapwoensdag: welke dieren gaan er in winterslaap?

November, de dagen worden korter en het weer wordt guur en koud. Normaal gesproken dan, want dit jaar blijft het lang zacht. Toch zijn veel dieren zich aan het voorbereiden op de winter. En sommige gaan, zodra het echt kouder wordt, in winterslaap. De egel is het schoolvoorbeeld van de winterslaap, maar welke dieren doen dat eigenlijk nog meer? En welke juist niet? Tot de lente nemen we er met Winterslaapwoensdag elke week eentje onder de loep.

Pop van het landkaartje

Voor veel vlinders is de winterslaap al wel begonnen. Vlinders hebben een korte levenscyclus, en je ziet rupsen en vlinders vooral in de zomer. Maar ze moeten toch op een of andere manier de winter overleven. Een paar soorten overwinteren als volwassen vlinder, andere als rups of eitje, en veel soorten brengen de winter door als pop. Het landkaartje bijvoorbeeld. Die heeft elk jaar twee generaties: de zomervlinders hebben in de nazomer eitjes gelegd op de grote brandnetel. De rupsen die de droogte overleefd hebben, zijn nu volgroeid. Ze zijn al een paar keer verveld – door het eten barsten ze uit hun huid. De laatste vervelling is van rups naar pop: verpoppen. De rups van het landkaartje doet dat hangend aan een brandnetel. De pop blijft zo de hele winter hangen. Het lijkt geen levend dier, maar dat is het wel. In de pop verandert de rups in een vlinder, en in april kruipen de eerste landkaartjes uit de pop.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s:  W. Carter, Wikimedia Commons; Annette von Scholley-Pfab, Wikimedia Commons