Ruim 250.000 natuurfoto’s voor iedereen
Nature TodayGoede verhalen vragen om goede afbeeldingen. Helaas maken afbeeldingen van hoge kwaliteit een boek of verhaal al snel tot een kostbaar project. Dat ondervond ook Jan van der Straaten 45 jaar geleden tijdens de uitgave van het boek 'Beken in Brabant’. Om auteurs te helpen en ter bevordering van natuurbescherming en educatie startte hij daarom een beeldbank met natuurfoto’s van hoge kwaliteit. Gratis beschikbaar voor verhalen over de natuur. Een groeiende collectie die destijds vooral bestond uit dia’s. Met de post werden dia’s vanuit heel Europa verstuurd.
De introductie van de digitale camera veranderde de mogelijkheden en kwaliteit van foto’s enorm, ook voor Saxifraga. Ondersteund door het European Centre for Nature Conservation groeide de beeldbank uit tot een website met digitale foto’s van meer dan honderd internationale fotografen. Zonder de belangeloze bijdrage van veel fotografen en vrijwilligers zou Saxifraga dan ook niet bestaan. De zolder van Jan van der Straaten dient nog steeds als opslag van dit beeldmateriaal. Online zijn alle foto’s in beperkte resolutie direct te downloaden. De hoge resolutie moet worden opgevraagd, waarna deze zo snel mogelijk toegestuurd, tegenwoordig gewoon per mail.
Rijkdom aan flora en fauna
De vele foto’s op Saxifraga bieden een bijzondere inkijk in de biodiversiteit om ons heen. Met een uitgebreide selectie aan foto’s uit vrijwel alle soortgroepen is deze beeldbank uniek. Veel verhalen over de natuur hebben de extra ondersteuning nodig van afbeeldingen van specifieke planten of dieren en komen hierdoor tot leven. Om aan de vraag naar foto’s te voldoen zijn meer dan 100.000 afbeeldingen beschikbaar: van de fraaiste vlinders tot de kleinste zoogdieren en de kleurrijkste slijmzwammen. Met name planten (65.000 foto’s), vogels (11.000 foto’s), vlinders (9500 foto’s) en zoogdieren (3200 foto’s) zijn goed vertegenwoordigd.
Ook uniek is de uitgebreide documentatie van al deze foto’s. Alle foto’s zijn op naam gebracht en dus eenvoudig te vinden. De volledigheid en betrouwbaarheid van de website maakt niet alleen dat Nature Today hier veelvuldig gebruik van maakt. Ook de Europese Unie leunt met het ‘European Nature Information System’ (EUNIS) op de afbeeldingen van Saxifraga voor hun soortinformatie.
Struinen door de landschappen van Europa
Naast de rijkdom aan dieren en planten biedt Saxifraga met meer dan 150.000 gecategoriseerde foto’s een blik op ons natuurlijke en culturele landschap. Met afbeeldingen van natuurgebieden, culturele plekken of menselijke activiteiten kan je je verhaal of bijvoorbeeld lesmateriaal op school versterken. Foto’s van het Nederlandse landschap vind je terug per vierkante kilometer. Ook over de grens is de natuur op de gevoelige plaat vastgelegd. Landschappen van heel Europa zijn onderverdeeld in thema’s, zoals biotopen, landschapselementen of menselijke activiteiten. Er staan verschillende typen windmolens, vele moerasgebieden of verschillende vormen van landarbeid in Europa op. Het is zeker de moeite waard om eens te struinen door deze diversiteit aan foto’s. Genoeg inspiratie voor elk verhaal.
Doe mee!
Gebruik ook deze rijkdom aan foto’s bij verhalen, activiteiten en berichten over de natuur. Alle foto’s op de website van Saxifraga zijn gratis te downloaden. Noem bij het gebruik van de foto’s Saxifraga en de fotograaf, zo help je anderen ook de website te vinden en ondersteunen we de fotografen. De foto’s moeten met dezelfde voorwaarden voor iedereen vrij beschikbaar blijven, oftewel via een Creative Commons ‘BY-NC-SA’ gebruikslicentie. De foto’s in hoge resolutie zijn op te vragen en sturen we graag toe voor druk- en printwerk van verhalen ter bevordering van natuurbehoud. Ook horen we het graag als er toch een soortnaam verkeerd staat. Dan passen we het meteen aan. Beeldmateriaal van fotografen met hoge kwaliteit foto’s van ongewervelde dieren zijn zeer welkom.
Zoeken op Saxifraga
De beeldbank van Saxifraga is te vinden op de website freenatureimages.eu. Dieren, planten en alle landschappelijke foto’s zijn opgeslagen per categorie. Per categorie kan men zoeken met de zoekfunctie achter het vergrootglas rechts bovenin. Afbeeldingen zijn te downloaden via de rechtermuisknop.
Tekst: Hidde Hofhuis, Nature Today en Saxifraga
Foto’s: Wessel Archaeology (leadfoto: opslagkasten met dia's); Hans Dekker, Rudmer Zwerver, Luuk Vermeer, Luc Hoogenstein, Dirk Hilbers, Hans Boll, Jan van der Straaten, Marjan van der Heiden en Jan Nijendijk, Saxifraga